Руският президент Владимир Путин поздравява вагнеровците и военните от въоръжените сили на Руската федерация за освобождаването на Артемовск.

Руските агенции тази сутрин "празнуват" потвърденото от руското министерство на отбраната съобщение на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин пълно превземане на Бахмут.

"Владимир Путин поздравява десантно-щурмовите отряди "Вагнер", както и всички военнослужещи от подразделенията на Въоръжените сили на Русия, които им предоставиха необходимата подкрепа и флангова защита, със завършването на операцията по освобождаването на Артемьовск", се казва в съобщението на пресслужбата.

От Кремъл отбелязват, че всички отличили се ще бъдат наградени с държавни награди. Подробности не се дават.

Украйна и Русия обявиха победа в Бахмут
Обновена

Украйна и Русия обявиха победа в Бахмут

След твърденията на Пригожин и ДНР за руска победа

Изричното поздравление на руския президент към ЧВК "Вагнер" не може да не се отбележи, не само заради конфликта на Евгений Пригожин по линия на официалното военно ръководство на Руската федерация, но и защото рядко Владимир Путин назовава частната военна компания.

Вчера вечерта Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди на "Вагнер" с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски е завършено "освобождаването" на Артемьовск - руското название на украинския град Бахмут, който е оспорван още от лятото на миналата година.

Държавната агенция ТАСС утвърждава, че Бахмут е важен транспортен център за снабдяването на украинската армия в Донбас и мощен преден пост на въоръжените сили на Украйна. Боевете за града започнаха на 1 август 2022 г. Битката се превърна в една от най-големите битки по време на освобождаването на Донбас от 2014 г. Преди началото на боевете в града са живели около 72 хиляди души.

ISW: Противоречиви данни за Бахмут

ISW: Противоречиви данни за Бахмут

Това се казва в анализа на фронта в Украйна на Института за изследване на войната

Също така агенцията припомня историята на Бахмут - основан в далечната 1571 г. и носил това име до 1924 г., когато е преименуват в чест на революционера Федор Сергеев, който е с позивно партийно име "другаря Артьом".

Руските агенции тази сутрин пишат и за това, че подразделения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) могат да попаднат в "казан" - да бъдат обкръжени - в западните покрайнини на града. "Новости" цитира Telegram канала "Военни кореспонденти на руската пролет" ("РВ").

Според някои данни групировките на въоръжените сили на Украйна не са имали време да напуснат града с основните сили и след като са били обкръжени, са се скрили в руините на къщи. Отбелязва се и заявката на Украйна, че все още техни сили се намират в района на Освен това украинските военни ресурси признаха, че бойците на въоръжените сили на Украйна все още се намират по линията "Самолет", отбелязва "Новости".

Зеленски от Япония: Бахмут засега остава само в сърцата ни
Обновена

Зеленски от Япония: Бахмут засега остава само в сърцата ни

Обкръжението му отрича да е признал загубата на града