Основателят на ЧВК "Вагнер" обяви пълното превземане на Бахмут (наричан от Русия със старото съветско име Артьомовск - бел.ред). Евгений Пригожин направи това изявление във видеообръщение в своя канал в "Телеграм", съобщава руската служба на Би Би Си.

"До 25 май ние ще претърсим напълно града, ще създадем отбранителни позиции и ще го предадем на военните, за да се грижат за него", заяви Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба в канала "Телеграм", цитиран от Франс прес.

"Това не е вярно. Нашите части продължават да се бият в Бахмут", каза за Ройтерс Сергей Череватий, говорител на Източната група на Въоръжените сили на Украйна. 

От руското министерство на отбраната също не потвърждават тази информация, като заявавт, че се водят боеве за западната част на града.

"Щурмови отряди продължават да водят бойни действия за освобождаване на западната част на Артьомовск (украинско име - Бахмут). Това съобщи в събота официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

"В Артьомовското тактическо направление десантните отряди продължиха боевете за освобождаване на западната част на града. Прикритието и възпирането на противника по фланговете се осигурява от части на Южната група войски", каза Конашенков.

По думите му също удари на оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерийски огън са поразили вражеските части и в районите на населените места Богдановка и Ягодное в Донецка област.

Последва и изявление на заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, която заяви, че ситуацията в Бахмут е критична, но украинските военни контролират някои съоръжения.

"Тежки боеве в Бахмут. Ситуацията е критична. В същото време нашите войски държат линията в района "Самолет". Към момента нашите защитници контролират определени индустриални и инфраструктурни съоръжения в този район и частния сектор", написа тя в "Телеграм".

По-рано Пригожин многократно е правил изявления за превземането на някои украински селища от наемниците му, които впоследствие не бяха потвърдени.

"Вагнер" не очаква да превземе Бахмут в близките дни

"Вагнер" не очаква да превземе Бахмут в близките дни

Тежки боеве се водят около украински позиции в югозападната част на града

Както заявиха от британското министерство на отбраната, през последните няколко дни командването на руските войски с голяма степен на вероятност е прехвърлило най-малко няколко бойни единици в посока Бахмут.

Превземането на Бахмут, очевидно, все още изглежда като ключова тактическа задача за руското командване, тъй като това ще позволи на Москва да "декларира поне някакъв успех" на фронта.

Бахмут остава най-горещият участък на фронта в Украйна с голям брой жертви и от двете страни.

Боевете за града се водят повече от девет месеца - от август миналата година. Въпреки постепенното настъпление, руските сили не успяха да превземат напълно града през цялото това време.

Какво се случва в Бахмут - и двете страни съобщават за напредък

Какво се случва в Бахмут - и двете страни съобщават за напредък

Пригожин апелира към Шойгу и Герасимов да не оголват фланговете