Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че е малко вероятно град Бахмут да падне под контрола на бойците му през следващите два дни, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че продължават ожесточените сражения около украинските войници, укрити в импровизирана "крепост" в южната част на града.

Бахмут, известен в Русия с името си от съветско време Артьомовск, е в руини след месеци на тежки боеве между украинските и руските сили, които го наричат ​​"месомелачката".

"Бахмут все още не е превзет. Едва ли това ще се случи утре или вдругиден", съобщи Пригожин в аудиозапис, публикуван в "Телеграм".

"Има квартал, известен като "Самолетът" - той е като непревземаема крепост от многоетажни сгради в югозападната част на Бахмут, където се водят невероятно тежки битки", допълни той.

Пригожин обвини редовната руска армия в тактическа грешка в Бахмут

Пригожин обвини редовната руска армия в тактическа грешка в Бахмут

Заради отстъпление с 570 метра фланговете на "Вагнер" са останали открити

Русия се опитва да превземе града от миналото лято в най-дългата и кръвопролитна битка от войната, но украинските сили успяха да го удържат. Ако Москва завладее Бахмут, това ще ѝ осигури трамплин за настъпление към два по-големи града в Донецка област - Краматорск и Славянск.

Групата "Вагнер" твърди, че е превзела по-голямата част от разрушения град - макар и с цената на огромни човешки загуби. Украйна обаче посочва, че през последните дни нейните сили са отвоювали територия около Бахмут.

Какво се случва в Бахмут - и двете страни съобщават за напредък

Какво се случва в Бахмут - и двете страни съобщават за напредък

Пригожин апелира към Шойгу и Герасимов да не оголват фланговете

Вчера украинската армия обяви, че е постигнала напредък с 500 метра на някои позиции.

Украински официални лица уточниха, че напредъкът на силите им около Бахмут не е част от планираното от Киев по-широко контранастъпление.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили около Бахмут след месеци на тежки боеве, а Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север от града.

На 15 май Украйна обяви официално първи успехи край града.

ISW: Украйна вече има инициативата в Бахмут

ISW: Украйна вече има инициативата в Бахмут

Готвачът на Путин трупал несметни богатства от агресията срещу Украйна