Главнокомандващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че отбраната на Бахмут продължава и събитията от последните дни показват, че Въоръжените сили на Украйна могат да провеждат настъпателни операции в този район, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

"Напредването на нашите войски в посока Бахмут е първият успех на настъпателните операции в хода на защитата на Бахмут. Последните няколко дни показаха, че можем да вървим напред и да унищожаваме врага дори в такива изключително трудни условия", каза Сирски в изявление в телеграм канала на медийния център на Министерството на отбраната на Украйна.

Основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, чиито части се опитват да превземат Бахмут, наскоро заяви, че украинските сили са успели да си върнат контрола върху част от територията по фланговете на Бахмутския участък на фронта. Това е важно, наред с други неща, защото освобождаването на фланговете опростява доставката на украински подкрепления и боеприпаси към Бахмут. Според Пригожин не неговите бойци са действали по фланговете край Бахмут, а части от редовната руска армия, които според ръководителя на ЧВК "Вагнер" са избягали от бойното поле.

ISW: Украйна иска да обкръжи Бахмут

ISW: Украйна иска да обкръжи Бахмут

С ракетни удари Кремъл иска да спре контраатаката на Киев

В петък заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че украинските военни са напреднали 2 км в посока Бахмут. Министерството на отбраната на Русия не коментира тази информация.

В неделя Русия потвърди, че край Бахмут в боевете са загинали двама руски комадири с чин полковник. На 14 май украинските сили продължават да контраатакуват около Бахмут. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че през деня на 14 май украинските сили са превзели над 10 руски позиции в северните и южните покрайнини на Бахмут.

Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували към Берговка, Клишовка и Курдюмовка и са заели нови неуточнени позиции в близост до населените места, а освен това са напреднали към Ягодное откъм Богдановка.

Финансистът от Групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че украинските сили не са извършвали нападения през нощта на 13 срещу 14 май.

Пригожин кани Сергей Шойгу в Бахмут

Пригожин кани Сергей Шойгу в Бахмут

Официално писмо с призив към руския министър на отбраната