Въоръжените сили на Украйна са напреднали на два километра в посока Бахмут, а руските медии и телеграм канали създават фалшиви репортажи за боевете в Бахмут. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Въпреки наличието на оръжие, руската армия "не успя да осъществи плановете си", убедена е Маляр, "вместо това търпи тежки загуби, а въоръжените сили на Украйна не загубиха позициите си."

По-рано в петък ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин покани руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Бахмут за "независима оценка на настоящата ситуация". В официално писмо-покана Пригожин твърди, че неговите наемници контролират 95% от Бахмут и продължават офанзивата си.

Би Би Си внася уточнение, че в условията на активни военни действия няма как да направи независима проверка на информациите от фронтовата линия. 

ISW: Украинците атакуват в Бахмут

ISW: Украинците атакуват в Бахмут

Кремъл кърпи загубите в бойните си части

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" обяви в четвъртък, че украинското контранастъпление, което се очаква през последния месец, "върви на пълна пара". "Подразделенията на Въоръжените сили на Украйна нападат по фланговете и за съжаление на места успяват".

Той предупреди, че ако украинската армия пробие Бахмутското направление, тя ще нахлуе на територията на Русия: "Първо трябва да се справят с Артьомовското направление, с ЧВК "Вагнер", да завършат тази история и след това, напред с пълен боен дух, ще нахлуят в Запорожка, Брянска и Белгородска области."

Politico: Вагнеровци все още контролират по-голяма част от Бахмут

Politico: Вагнеровци все още контролират по-голяма част от Бахмут

В САЩ гледат с недоверие на "театралността" на Пригожин