На 9 май украинските сили проведоха успешни ограничени контраатаки около Бахмут. Геолокационните кадри, публикувани на 9 и 10 май, показват, че украинските сили вероятно са провели успешни ограничени контраатаки северно от Хромове (непосредствено западно от Бахмут) и северозападно от Била Хора (14 км югозападно от Бахмут) и са постигнали незначителен напредък в тези райони.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украински източници твърдят, че на 9 май украинските сили са унищожили 6-та и 8-ма рота на 72-ра мотострелкова бригада на 3-ти армейски корпус в близост до Бахмут и са напреднали с 2,6 км по 3-километровата фронтова линия в района, въпреки че ISW не е наблюдавала визуално потвърждение на тези съобщени по-широки украински настъпления.

На 10 май известен руски военен блогър твърди, че украинските сили са се опитали да продължат напред в зоната на отговорност на 4-та мотострелкова бригада на Луганската народна република (ЛНР) в района на Бахмут след украинските контраатаки на 9 май, но формирования на неуточнена руска паравоенна рота (РПР) са предотвратили украинския пробив.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските въздушно-десантни сили (ВДВ) ограничават действията на украинските сили по фланговете около Бахмут.

ISW вече оцени, че съобщенията за украински контраатаки в цялата Донецка област изглежда са част от продължаващия модел на локални и ограничени контраатаки.

Широко разпространените проблеми с руските бойни способности, изострени от продължаващите атаки в района на Бахмут, вероятно значително ограничават способността на руските сили в този район да се защитават от локални украински контраатаки. Самата 72-ра отделна мотострелкова бригада е емблематична за много от ендемичните проблеми, свързани с формирането на силите, с които руската армия постоянно се сблъсква.

На 7 август 2022 г. ISW съобщава, че 72-ра отделна мотострелкова бригада се формира в Оренбургска област като част от 3-ти армейски корпус - ново формирование, създадено през 2022 г. и съставено предимно от доброволчески батальони.

Украйна съобщава за руски загуби и отвоюване на територия в Бахмут

Украйна съобщава за руски загуби и отвоюване на територия в Бахмут

Пригожин индиректно потвърждава тази информация

През септември 2022 г. Forbes съобщава, че 3-ти армейски корпус се е разположил в Харковска област и че украинската контраофанзива в Харковска област до голяма степен е унищожила съставните елементи на корпуса, вероятно включително 72-ра отделна мотострелкова бригада.

Украинските медии предполагат, че оцелелите елементи на 72-ра отделна мотострелкова бригада може да са се прехвърлили в Николаевска област след контраофанзивата в Харковска област, където отново са претърпели загуби по време на южната контраофанзива на Украйна през октомври 2022 г.

ISW не може да потвърди къде се е разположила 72-ра бригада след изтеглянето на руските сили от западния (десен) бряг на река Днепър, но е много вероятно елементите на 72-ра бригада, които са се разположили в района на Бахмут наскоро, да не действат в пълен състав.

Очевидното ангажиране от страна на руското военно командване на елементи от формирование, което е претърпяло две последователни поражения на оста Бахмут, заедно с вече изтощените елементи на "Вагнер", вероятно предлага на украинските сили възможности за използване с ограничени контраатаки. Руски военен блогър, позовавайки се на командир на "Вагнер", действащ в района на Бахмут, допълнително съобщава, че предполагаемото изтегляне на 72-ра бригада е резултат от сериозно неразбирателство между командването на 72-ра бригада и групата "Вагнер".

Френски журналист е убит край Бахмут

Френски журналист е убит край Бахмут

Неговите колеги са невредими

Проблемите със специалното ангажиране на различни изчерпани силови групировки към оста Бахмут, наред с очевидните грешки в командването и контрола, вероятно пречат на руските сили в района да провеждат стабилни отбранителни операции.

Руските военни блогъри твърдят, че руските сили са нанесли удар по команден център, в който са се намирали високопоставени украински военни командири и служители, вероятно в подкрепа на продължаващите усилия да се представят руските операции като ограничаващи украинските възможности за започване на контраофанзива. На 10 май руски военни блогъри твърдяха, че руските сили са нанесли удар по команден пункт в близост до Часов Яр (на 12 км западно от Бахмут), при което е загинал главният съветник на украинската дирекция за вътрешна и хуманитарна политика Алексей Титаренко.

Руските военни блогъри предположиха, че при удара може да са загинали и други високопоставени украински командири и служители, и заявиха, че ударът е предизвикал напълно необосновани слухове. Украинските официални лица изрично отрекоха, че при него е загинал главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужний.

Военните блогъри признават, че ударът вероятно не е убил Залужний, но твърдят, че той може да е повлиял на решенията му да присъства на определени събития.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че всички въпросни украински командири са живи и че твърденията за убийството на украински командири са част от руска информационна операция, целяща да влоши морала на украинците.

Според оценката на ISW руските ултранационалисти наскоро са заявили, че руските сили са ударили автомобил, в който се е намирал командирът на украинските сили за териториална отбрана генерал Игор Танцюра, за да представят руските операции като ограничаващи украинските възможности за провеждане на контраатаки в района на Бахмут.

Руските източници също така до голяма степен представят все по-рутинните серии от руски въздушни и ракетни удари като ограничаващи по подобен начин потенциалните предстоящи украински контраофанзивни операции.

Няма доказателства в подкрепа на тези руски твърдения.

ISW: Ротацията в Бахмут на Пригожин с Кадиров показа проблемите на руския агресор

ISW: Ротацията в Бахмут на Пригожин с Кадиров показа проблемите на руския агресор

Кремъл забуксува във войната

На 9 май Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че украинските сили успешно са използвали системата за противоракетна отбрана Patriot, за да свалят за първи път руска ракета.

Командирът на украинските ВВС Николай Олешчук е съобщил, че украинските сили са използвали системата Patriot, за да свалят ракета във въздуха над Киевска област през нощта на 4 май.

На 9 май администрацията на Байдън обяви и нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. долара. Пакетът включва допълнителни системи за противовъздушна отбрана, 155-милиметрови артилерийски снаряди и оборудване за интегриране на украинските системи за противовъздушна отбрана с оборудването, доставяно от Запада.

При провал на контранастъплението Украйна ще опита пак

При провал на контранастъплението Украйна ще опита пак

Украинският външен министър призна, че не е ясно какво ще излезе от подготвяната офанзива

Основни изводи

  • На 9 май украинските сили проведоха успешни ограничени контраатаки в района на Бахмут.
  • Широко разпространените проблеми с руските бойни способности, изострени от продължаващите атаки в района на Бахмут, вероятно значително ограничават способността на руските сили в този район да се защитават от локални украински контраатаки.
  • Руски военни блогъри твърдят, че руските сили са нанесли удар по команден център, в който са се намирали украински военни командири и длъжностни лица, вероятно в подкрепа на продължаващите усилия да се представят руските операции като ограничаващи украинските възможности за започване на контранастъпление.
  • Министерството на отбраната на САЩ (МО) потвърди, че украинските сили успешно са свалили руска ракета с помощта на системата за противоракетна отбрана "Пейтриът". Администрацията на Байдън обяви и нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. долара.
  • Руските сили извършиха наземни атаки в районите на Купянск и Кременна.
  • На 10 май руските сили и силите на групата "Вагнер" продължиха настъпателните операции в и около Бахмут, въпреки предишната заплаха на финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин, че "Вагнер" ще се изтегли от района в полунощ.
  • Руските сили продължиха ограничени настъпателни операции по фронта Авдийвка-Донецк.
  • Руските сили нанесоха въздушни удари по украински позиции в Херсонска и Запорожка област.
  • Руският президент Владимир Путин подписа ежегоден указ за призоваване на граждани от запаса за военно обучение.
  • Руските окупационни власти продължават да извеждат украински жители от домовете им в окупираните области под прикритието на хуманитарна евакуация.