Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заявиха на 6 май намерението си чеченските войски "Ахмат" да заменят силите на "Вагнер груп" в Бахмут на 10 май. На 6 май Пригожин публикува писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу, в което заявява, че "Вагнер" ще предаде позициите си на частите на "Ахмат" точно в полунощ на 10 май, когато според Пригожин "Вагнер" ще е изчерпал напълно бойния си потенциал.

Това се посочва в дневния анализ на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Пригожин изразява увереността си, че силите на "Ахмат" могат да превземат останалите 2,5 кв. км от Бахмут, които остават под украински контрол.

Кадиров отговори на Пригожин, като заяви, че е изпратил писмо до руския президент Владимир Путин, в което сигнализира за готовността си да превземе Бахмут, и заяви, че чеченските части вече работят по стратегия с руското МО за превземане на позициите на "Вагнер" от чеченците.

Пригожин и Кадиров вероятно целят да представят руското МО и редовните руски войски като неефективни и да създадат условия за обвиняване на МО за евентуални руски неуспехи в района на Бахмут.

Решението на Пригожин да прехвърли отговорността за Бахмут на силите на своя колега силовик умишлено изключва конвенционалните руски въздушнодесантни войски (ВДВ), които вече действат на северния и южния фланг на "Вагнер" в района на Бахмут, като по този начин битката за Бахмут се разглежда единствено като грижа на "Вагнер", а сега и на "Ахмат".

Това решение отразява продължаващото недоверие на Пригожин към руското военно командване и му позволява да се представи като независим от руското военно ведомство и да запази лицето си, ако силите на "Вагнер" не успеят да превземат Бахмут, и да избегне повторение на превземането на Соледар - където руското МО си приписва заслуги за това, което Пригожин твърди, че е успех на "Вагнер".

На свой ред Кадиров би могъл да се възползва от положителния ефект върху репутацията си, ако се включи в такава мащабна операция с подкрепата на личната слава на Пригожин. Наскоро Кадиров се срещна с няколко високопоставени руски служители в Русия, което вероятно ще подобри собствената му репутация в руските политически кръгове.

Преминаването от войските на "Вагнер" към тези на "Ахмат" може също така да създаде условия за обвиняване на руското МО в бъдещи неуспехи - ако силите на "Ахмат" изпитат подобни трудности като тези на "Вагнер" и не успеят да превземат напълно "Бахмут", Пригожин и Кадиров могат да обвинят МО, че не е подкрепило адекватно усилията им. Ако пък руското МО попречи на силите на "Ахмат" да освободят "Вагнер" (тъй като не е ясно дали Пригожин и Кадиров могат да извършат тази маневра без подкрепата на руското МО, както те твърдят), двамата силоваци и техните съюзници вероятно ще изтъкнат хипотезата, че ако само руското МО беше подкрепило маневрата, чеченските сили щяха бързо да превземат Бахмут.

Макар че потенциалното разполагане на ахматски войски в Бахмут би могло да увеличи до известна степен руската бойна мощ, твърденията на Пригожин и Кадиров са силно преувеличени. През 2023 г. силите на "Ахмат" се разполагат на територията на Украйна, най-вече в района на Билохоровка в Луганска област и в разпръснати райони на юг, но не са ангажирани основно с решителни настъпателни операции.

Поради това чеченските сили, които ще се разположат в Бахмут, вероятно са значително по-свежи и по-малко деградирали от силите на "Вагнер", които са останали на фронта в продължение на месеци. Въпреки това предположението на Кадиров, че "Ахмат" ще може бързо да напредне и да окупира Бахмут за "няколко часа", е типично за Кадиров самохвалство и не отчита тактическата ситуация на място в Бахмут.

Украйна обвини Русия, че използва фосфорни боеприпаси при обсадата на Бахмут

Украйна обвини Русия, че използва фосфорни боеприпаси при обсадата на Бахмут

Оръжията с бял фосфор не са забранени, но използването им в цивилни зони се счита за военно престъпление

Освен това предположението на Пригожин, че "Вагнер" ще изгуби бойния си потенциал точно в полунощ на 10 май, е риторична поанта, подбрана с цел да се избегне изтеглянето преди Деня на победата на 9 май - бойните сили не изчерпват стремително целия си боен потенциал в един отделен момент.

Руското МО все още не е отговорило на координираните пози на Пригожин и Кадиров относно Бахмут и може би е било изненадано от изявленията на Пригожин и Кадиров. ISW оценява, че руските военни вероятно променят приоритетите си в процесите на логистика и поддръжка, за да преминат към отбранителни операции в повечето райони на театъра преди очакваното украинско контранастъпление, и фокусът на Пригожин върху Бахмут може да е в противоречие с променящите се приоритети на руското МО.

Руските сили вероятно не разполагат с резерви, които биха могли да ангажират в Бахмут, ако способността на "Вагнер" да поддържа операции в града напълно се срине, както твърди Пригожин.

Руското МО продължава да твърди, че руските въздушно-десантни сили (ВДВ) защитават фланговете около Бахмут, а ISW не е наблюдавала елементи на ВДВ, които пряко да допринасят за настъплението на Вагнер в самия град.

Превземането на последния останал участък от Бахмут не носи по-широки оперативни ползи и би осигурило само ограничени информационни ползи за Кремъл. Мълчанието на МО вероятно отразява съзнателно решение да не се компенсира деградацията на Вагнер и да не се успокоява очакваният гняв на Пригожин, въпреки че липсата на реакция дава на Пригожин повече пространство за маневриране, за да оформи цялостната реакция на понижаването на приоритета на настъплението към Бахмут.

ISW: Бахмут вече не изглежда приоритет за руската армия

ISW: Бахмут вече не изглежда приоритет за руската армия

След гневните изявления на Пригожин, че се оттегля

На 6 май поне едно лице, за което се твърди, че е свързано с украинското правителство, но не е потвърдено, се опита да убие съпредседателя на руската партия "Справедлива Русия" в Държавната дума и виден националист Захар Прилепин. Нападателите са се насочили към Прилепин с импровизирано взривно устройство (ИВУ) върху или в близост до автомобила на Прилепин в Пионерское, Нижегородска област, като са убили шофьора на Прилепин и са го ранили тежко.

Руският Следствен комитет обяви, че разследва нападението като терористична атака, и заяви, че руските сили за сигурност са арестували Олександър Пермяков, за когото руски медии твърдят, че е извършил нападението по заповед на украинските специални служби (СБУ).

Руският новинарски агрегатор "Канал 112" твърди, че руските власти са задържали втори неуточнен нападател в близка горска местност, но руските власти не са потвърдили този доклад.

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова обвини Украйна и Запада, че са организирали нападението, въпреки че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е твърде рано да се разбере кои са нападателите и организаторите.

Украинско-татарското съпротивително движение "Атеш" пое косвена отговорност за нападението, въпреки че украинските и руските официални лица не потвърдиха това твърдение.

Кадиров готов да замени Пригожин в Бахмут

Кадиров готов да замени Пригожин в Бахмут

След заплахата, че "Вагнер" се изтегля

Съобщава се, че финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин е поддържал връзки с ръководството на партия "Справедлива Русия", макар че не е сигурно дали нападението срещу Прилепин е свързано с Пригожин.

Много видни руски националистически гласове в информационното пространство изразиха гнева си от поредното нападение срещу виден провоенен глас в самата Русия и свързаха нападението с убийствата на Даря Дугина и Максим Фомин (Владлен Тартарски).

Много военни блогъри обвиниха Украйна и западните държави в организирането на атаката и призоваха Русия да засили мерките на правоприлагащите органи.

Някои военни блогъри призоваха Русия да осигури лична охрана на известните военни блогъри или да възстанови контраразузнавателния чадър от съветската епоха СМЕРШ за борба с опитите за проникване на врага.

CNN съобщи, че през последните месеци руските смущения в електронната война (EW) са ограничили ефективността на украинските удари с HIMARS.

CNN цитира пет източника от САЩ, Обединеното кралство и Украйна, според които на американските и украинските сили се е наложило да адаптират обходни пътища, за да противодействат на "развиващите се" руски усилия за радиоелектронно заглушаване, и че впоследствие руските сили са разработили контрамерки срещу тези обходни пътища.

Представители на САЩ заявиха, че унищожаването на руските системи за радиоелектронна защита е основен приоритет за поддържане на ефективността на HIMARS на бойното поле.

Путин хвърля още 20 хиляди руски войници към Бахмут преди 9 май

Путин хвърля още 20 хиляди руски войници към Бахмут преди 9 май

Дори и да падне градът, нови рубежи очакват руските окупатори извън него

ISW не е в състояние да потвърди този доклад, но руските сили запазват поне някаква способност да се адаптират към условията на бойното поле въпреки значителното влошаване.

Основни изводи

  • На 6 май финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин и ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заявиха намерението си чеченските войски "Ахмат" да заменят силите на групата "Вагнер" в Бахмут на 10 май.
  • Пригожин и Кадиров вероятно целят да представят руското МО и редовните руски войски като неефективни и да създадат условия за обвиняване на МО за евентуални руски неуспехи в района на Бахмут.
  • Въпреки че потенциалното разполагане на ахматски войски в Бахмут би могло да увеличи до известна степен руската бойна мощ, твърденията на Пригожин и Кадиров са силно преувеличени.
  • Руското МО все още не е отговорило на координираните пози на Пригожин и Кадиров относно Бахмут и може би е било хванато натясно от изявленията на Пригожин и Кадиров.
  • На 6 май поне едно лице с твърдяна, но непотвърдена принадлежност към украинското правителство се опита да убие съпредседателя на руската партия "Справедлива Русия" в Държавната дума и виден националистически глас Захар Прилепин.
  • CNN съобщи, че през последните месеци руските смущения в електронната война (EW) са ограничили ефективността на украинските удари с HIMARS.
  • Руските сили продължиха ограничени настъпателни операции североизточно от Купянск и в района на Кременна.
  • Руските сили продължиха да постигат незначителни успехи в района на Бахмут, а украинските сили вероятно са провели успешна ограничена контраатака югозападно от Авдийвка.
  • Руски окупационни служители твърдят, че украинските сили са насочили към Крим балистични ракети с малък обсег Hrim-2.
  • Украински източници съобщиха, че руските власти продължават да предприемат различни мерки за принудителна мобилизация на жителите на окупираните райони на Украйна.
  • Руските окупационни власти продължават да планират масова принудителна евакуация в Запорожка област.