След като пропусна няколко самоналожени крайни срока за превземането на Бахмут, Русия продължава да хвърля още свои войници в тежката битка в Донецка област в отчаян опит да доставят победа, достойна за възхвала по време на парада в Деня на победата следващата седмица в Москва, пише европейската редакция на "Политико".

Русия празнува съветската победа над нацистка Германия във Втората световна война всяка година на 9 май, а президентът Владимир Путин обичайно по време на своето управление използва празника, за да укрепи имиджа си на силен лидер. Но тазгодишните празненства се очаква да бъдат някак приглушени, като Путин отмени парадите в Курска и Белгородска област, които граничат с Украйна, както и в окупирания Крим, позовавайки се на опасения за сигурността. Тъй като Москва навлезе във втората година от своята пълномащабна война срещу Украйна и няма признаци за непосредствена победа, Путин настоява да спечели тази битка, за да я представи на руснаците на 9 май.

Но след като САЩ изчисляват, че 20 хиляди руски войници са били убити в Украйна от декември и още 80 хиляди са ранени, Киев е решен да лиши Путин от всякакъв положителен пиар, а украинските сили се окопават, като тежките боеве около Бахмут продължават.

Пригожин очаква неизбежна украинска контраофанзива, но не отстъпва от Бахмут

Пригожин очаква неизбежна украинска контраофанзива, но не отстъпва от Бахмут

Киев изпраща добре подготвени части в опустошения град

"Окупаторите вече могат да претендират за рекорд на Гинес по честота на смяна на срокове. След като 1 май не проработи, "победата" беше отложен за 9 май", каза Сергий Череватий, говорител на командването на украинската армия в източно направление", имайки предвид опитите на Русия да превземе Бахмут.

Въпреки че според съобщенията Русия контролира по-голямата част от Бахмут, Череватий каза, че Украйна все още държи западната част на града и че маршрутите за доставки са отворени. Въпреки че руснаците хвърлят още войници към техните позиции, силите на Киев казват, че държат линията и дори са успели да си върнат част от територията.

"Въпреки значителните загуби на врага, нови щурмови групи на "Вагнер", бойци на други частни компании и десантни части непрекъснато се втурват в битка. Но врагът не успява да овладее града", каза в изявление командирът на украинските сухопътни сили Александър Сирски. "В някои части на града врагът беше контраатакуван от нашите части и напусна някои позиции."

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери в понеделник, че "от декември според нас Русия е загубила повече от 100 хиляди войници, включително над 20 хиляди убити в бойните действия". Позовавайки се на "наистина зашеметяващите" числа, Кърби каза, че от убитите почти половината са от свързаната с Кремъл група наемници "Вагнер", "повечето от които са руски затворници, хвърлени в биткате в Бахмут". Кърби обаче не съобщи оценка на украинските жертви.

"Опитът на Русия за зимна офанзива в Донбас до голяма степен през Бахмут се провали", каза Кърби.

Според мозъчния тръст "Институт за изследване на войната" някои руски позиции в Бахмут са уязвими за контраатаки и е възможно Украйна да ги превземе. Миналата седмица финансистът и лидер на "Вагнер" Евгений Пригожин заплаши да изтегли силите си от Бахмут, ако руското военно командване не успее да предостави повече боеприпаси на наемниците, съобщи ISW, цитирайки интервю на Пригожин с военен блогър, свързан с Кремъл.

Бойците на Вагнер ще трябва да се "изтеглят организирано или да останат и да умрат", ако ситуацията не се подобри незабавно, каза Пригожин.

Дори руснаците да превземат Бахмут, битката ще продължи, тъй като Украйна създава нови отбранителни позиции извън центъра на града.

"Непосредствено зад Бахмут ни очакват нови рубежи на нашата отбрана", написа в "Телеграм" 46-а аеромобилна бригада на украинската армия, която воюва в Бахмут. "Войната ще се премести от градските условия на полето."

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Те се опасяват, че западната поддръжка ще отслабне