Украйна продължава да контролира ключов маршрут за доставки към Бахмут, каза военен говорител, докато ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер" заплаши да изтегли част от войските си от източния град, ако Москва не изпрати повече боеприпаси, предава Ройтерс.

"В продължение на няколко седмици руснаците говорят за превземането на "пътя на живота", както и за постоянен огневи контрол върху него", каза Сергей Череватий, говорител на украинските войски в източната част на страната, в интервю за местния новинарски уебсайт "Дзеркало тижня".

"Да, наистина е трудно там... (но) отбранителните сили не позволиха на руснаците да "отрежат" нашата логистика."

"Пътят на живота" е жизненоважен път между разрушения Бахмут и близкия град Часов Яр на запад - разстояние от малко над 17 км.

Висшето военно командване на Украйна заяви в ежедневната си сводка в неделя, че силите му са отблъснали 58 руски атаки през изминалия ден по частта от фронтовата линия, простираща се от Бахмут през Авдиевка и до Маринка на юг в района на Донецк.

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Те се опасяват, че западната поддръжка ще отслабне

Ако Бахмут падне, Часов Яр вероятно ще бъде следващият обект на руска атака според военни анализатори, въпреки че е на по-високо място и се смята, че украинските сили са изградили отбранителни укрепления наблизо.

Евгений Пригожин, основател на руската частна военна компания "Вагнер", който често се хвали с непроверими успехи, каза, че неговите сили са напреднали около 100 до 150 метра оставяйки малко под 3 квадратни километра от града в украински ръце. Но той заяви, че е загубил 94 войници.

"Щяха да бъдат пет пъти по-малко, ако имахме повече боеприпаси", каза Пригожин в аудио изявление, публикувано в приложението за съобщения "Телеграм" на неговата пресслужба в събота вечерта.

Отделно, в почти 90-минутно видео интервю с руския военен блогър Семьон Пегов, публикувано в събота, Пригожин заплаши да изтегли войските от Бахмут, като каза, че имат достатъчно муниции само за дни.

"Ако недостигът на боеприпаси не бъде попълнен, тогава... най-вероятно ще бъдем принудени да изтеглим част от частите", каза Пригожин, цитирайки писмо, което според него е изпратено до министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, даващо 28 април за краен срок.

Не е известно кога е записано интервюто.

Пригожин често е казвал, че редовните въоръжени сили не дават на хората му мунициите, от които се нуждаят, и понякога е обвинявал висшето ръководство в предателство.

"Трябва да спрем да заблуждаваме населението и да му казваме, че всичко е наред", каза Пригожин в интервюто. "Трябва да кажа честно: Русия е на ръба на катастрофа."

Пригожин обяви нова дата за украинското контранастъпление

Пригожин обяви нова дата за украинското контранастъпление

Основателят на ЧВК "Вагнер" очаква то да се проведе до 15 май