Русия е засилила контраразузнавателния и полицейския си режим в анексирания Крим, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили в редовния си вечерен оперативен доклад.

От 26 април е увеличен броят на патрулите, полицейските постове по местните пътища са подсилени със служители на ФСБ, които извършват случайни проверки на цивилни граждани, включително проверки на мобилни телефони и наличието на руски паспорти, уточнява Би Би Си.

Най-ожесточените боеве продължават за Бахмут и Маринка. Руската армия напредва, а ВСУ удържа отбраната.

В района на Маринка зачестяват случаите на колективен отказ от участие в бойни действия в руските части, съобщиха от Генералния щаб.

Основните причини са големите загуби, ненавременното снабдяване с боеприпаси, липсата на лични предпазни средства и принуждаването на войниците да атакуват без подкрепата на тежко оборудване и артилерия.

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Те се опасяват, че западната поддръжка ще отслабне

През деня Русия е нанесла един ракетен и 29 въздушни удара и е извършила около 12 обстрела от РСЗО по части на украинската армия и населени места. Имаше смъртни случаи и ранени сред цивилното население, а частни домове и друга гражданска инфраструктура бяха разрушени и повредени.