Кореспондентът на Би Би Си по отбраната Джонатан Бил посети Бахмут, където от няколко месеца се водят тежки боеве, и разговаря с украинските военни. Представяме репортажа, разпространен от Руската служба на Би Би Си.

Преди година Володимир и неговите бойци изстрелваха залпове от всичките 40 дула на своята ракетна установка БМ-21 "Град". Сега те могат да си позволят да изстрелят само няколко ракети по руски цели наведнъж. "Нямаме достатъчно боеприпаси", обяснява той.

Неговото подразделение, 17-ти танков батальон, все още осигурява огнева подкрепа на украинските войски, отбраняващи покрайнините на Бахмут, който Русия се опитва да превземе от месеци. С цената на огромни загуби руските войски се доближават до целта си - превземането на града.

Докато се крием в малка горичка, Володимир е инструктиран да открие огън с ракетната си установка по руска минометна позиция на около 15 километра. Неговите хора премахват клоните, маскиращи камиона. Те карат до празно поле на около километър и бързо изчисляват обхвата си. Стволовете на ракетната установка са насочени към целта, украински дрон, кръжащ над тях, оценява точността на стрелбата.

Първата ракета пропуска с около 50 метра, така че те коригират височината си, изстрелват още две и бързо се връщат при дърветата за прикритие. Този път улучиха целта.

Володимир обаче е разочарован, че не могат да направят повече: "Можем да подкрепяме повече нашите момчета, които умират там."

Според него Украйна вече е изчерпала собствените си запаси от боеприпаси за системите "Град", така че разчита на ракети, доставени от други страни. Володимир казва, че доставките идват от Чехия, Румъния и Пакистан. Той се оплаква, че ракетите от Пакистан не са с много добро качество.

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

То се отлага засега

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-гласовито Украйна призовава за повече доставки на оръжия и боеприпаси. Сега фокусът е върху подготовката за голямата офанзива. Но в същото време украинците все още трябва да харчат огромни ресурси, само за да запазят позициите си.

Въпреки неотдавнашните доставки на модерни оръжия - танкове и бронирани машини - Украйна все още разчита до голяма степен на старите си арсенали от съветската епоха.

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

През 2022 г. Киев е получил над 4000 единици тежко въоръжение от Запада

Произведената в Русия система за противовъздушна отбрана "Бук", способна да поразява самолети, дронове и ракети, все още е високо ценена от украинската армия. Кореспондентът на Би Би Си е заведен до една такава система, скрита в гората. Това високотехнологично оръжие помогна да се предотврати руското господство в небето.

Йозеф, командирът на "Бук", казва, че за руснаците "Бук" е цел номер едно. Това обяснява специалната задълбоченост на защитата на комплекса. Дълга кола с радарна купол е заровена в дълбок изкоп, покрит с камуфлажна мрежа. Отгоре има две сиви ракети. Обикновено Бук" носи четири.

В началото на април в интернет се появи колекция от секретни американски документи - карти, графики и снимки, разкриващи подробна разузнавателна информация за войната.

Питам Йозеф дали е вярно това, което казват за острия недостиг на ракети за "Бук". "Не, това не е вярно", настоява той. Но той признава, че Бук е трудно да се поддържа и Украйна се нуждае от повече ракети.

"Нямаме достатъчно от тях - казва той. - Системите се развалят, но няма резервни части, защото заводите, които ги произвеждат, не се намират в Украйна."

Йозеф не само не е съгласен с някои от точките на тези доклади на американското разузнаване. Той се съмнява дали наистина са пазели някакви тайни.

"Защо трябва да се сърдим на американците?", пита той. "Защото пуснаха информация, която руснаците имат от 20 години? Смешно!" Русия, според него, винаги е знаела за възможностите на въоръжените сили на Украйна.

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Заседание при украинския президент по въпроса

Но Русия все още не знае нито времето, нито мястото на очакваната украинска офанзива. Това ще бъде от ключово значение за връщането на територии и облекчаване на натиска върху украинските сили по фронта от 1300 км. Където и да се случи, Русия ще трябва да пренасочи част от силите си там.

Но Украйна също трябва да въоръжи и оборудва нови части, за да извърши офанзивата. И двете страни изпитват трудности при осигуряването на храна на фронта.

Кулеба потвърждава, че пролетната контраофанзива ще се състои

Кулеба потвърждава, че пролетната контраофанзива ще се състои

Призовава никоя страна да не доставя оръжие на Русия

На друго място, близо до Бахмут, украинските войски от 80-та бригада вече изразходват стотици артилерийски снаряди на ден в опит да отблъснат руското настъпление.

Те вече използват някои оръжия, доставени от Запада. Сергей и неговите подчинени обслужват британското леко артилерийско оръдие L119. Но Сергей казва, че трябва да пестят и боеприпаси. По думите му те изстрелват средно по 30 снаряда на ден.

"В момента имаме достатъчно хора, казва той. Но имаме нужда от боеприпаси. Боеприпасите са най-важното нещо."

Питам Сергей дали тази година ще бъде повратна точка за Украйна. "Ако тази година преминем в настъпление и си върнем земята, тогава ще спечелим", отговаря той. "Но ако това не се случи, тогава няма да имаме ресурсите да продължим войната още пет до десет години."

Володимир, командирът на "Град", е още по-прям. "Страната е изтощена, икономиката също", казва той.

И той се тревожи, че ако действията на Украйна на бойното поле тази година не донесат решителни победи, тогава подкрепата на Запада може да намалее. "Опасяваме се също, че нашите западни съюзници ще се уморят да ни помагат", казва той.

Кулеба призова страните от ЕС да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Кулеба призова страните от ЕС да ускорят оръжейните доставки за Украйна

ЕС засега изостава от обещанието си