Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова министрите на външните работи на ЕС да изпълняват по-бързо обещанията си да доставят на Киев боеприпаси. Искането му обаче идва на фона на данни, които показват, че ЕС не е готов да изпълни обещанията си, пише "Политико".

Според няколко дипломати Кулеба, който се обърна към среща на външните министри в Люксембург чрез видеовръзка, е бил критичен към бавния темп на ЕС при доставката на боеприпаси и ракети като част от плана за осигуряване на 1 милион снаряда през следващите 12 месеца.

Планът вече беше одобрен от лидерите на ЕС, но що се отнася до техническите детайли, те са само частично съгласувани от държавите-членки, които все още обсъждат така наречената писта две от схемата, която включва съвместно закупуване на боеприпаси.

Ябълката на раздора са изключения за компании, базирани извън ЕС, във веригата за доставки на отбранителните компании, участващи в плана, но на заден план остават и съмнения дали отбранителната индустрия на ЕС наистина може да достави всички тези снаряди.

Кулеба "повтори, че Украйна отчаяно се нуждае от боеприпаси, за да устои на руските атаки, а също и да организира контраатаката", каза пред "Политико"Маргус Цахна, външният министър на Естония, който представи плана за амуниции. "А боеприпасите са от решаващо значение."

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от предложеното от ЕС

Проблемът е не само в бързината на ЕС при доставянето на амунициите, но и в количеството. Планът се финансира от пари от Европейския фонд за мир, който частично възстановява разходите на държавите-членки за амуниции и ракети. Тези пари, предназначени да помогнат за бързото осигуряване на боеприпаси, идват от така наречената първа писта на плана - на обща стойност 1 милиард евро, която вече е напълно договорена. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, говорейки пред журналисти в понеделник, каза, че "са получени искания за възстановяване на 600 милиона евро".

И все пак според трима дипломати не всички муниции, за които държавите-членки искат възстановяване, всъщност са доставени. От 600 милиона евро, които Борел спомена, 180 милиона евро бяха за предоставянето на 1080 ракети (шест от които все още не са отчетени като доставени), а останалите пари бяха за 41 000 снаряда, от които 28 000 не са били отчетени като доставени, казаха дипломатите. Повече от очевидно е, че тези цифри са доста под 1 милион.

Financial Times: На Украйна действително й свършват снарядите за ПВО

Financial Times: На Украйна действително й свършват снарядите за ПВО

Среща в Рамщайн ще търси спешно решение на проблема

Кулеба подчерта, че "ако има един приоритет и ако това остава горещ въпрос, този приоритет е доставката на оръжия, по-специално боеприпаси... той също поиска да не се колебаем да доставяме самолети и други модерни части от военна технология", каза министърът на външните работи на Словакия Растислав Качер пред "Политико". "Той беше настоятелен, но и учтив", добави Качер.

Борел се опита да предложи увереност относно скоростта на процеса на вземане на решения в ЕС, като каза: "Имаше известно несъгласие, но работата продължава. Не чакаме правният документ да бъде завършен, за да започнем работа. Работата продължава и всичко се подготвя", каза той на пресконференция след срещата.

Дипломатите смятат, че е въпрос на дни, вероятно сряда, преди да бъде финализирана "втората писта" от плана.

"Истината е, че не сме доволни от това как доставяме по първата писта - и от количеството, и от скоростта", каза Качер. "Можем да направим повече, можем направим повече. Словакия се опитва. Слагаме всичко, което имаме в запасите."

Украйна е разочарована, че ЕС не успява да изпълни плана за муниции

Украйна е разочарована, че ЕС не успява да изпълни плана за муниции

Кулеба: За Украйна цената на бездействието се измерва в човешки животи