Украйна се нуждае от един милион артилерийски снаряда, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников на неформална среща с министрите на отбраната на ЕС в Швеция. Това е четири пъти повече, отколкото ЕС ще достави, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Нуждаем се от един милион артилерийски снаряда. За това вероятно ще са необходими около четири милиарда евро", каза министърът.

На фона на опитите на Русия да започне нова офанзива, Киев е изправен пред критичен недостиг на 155-милиметрови артилерийски снаряди.

В същото време ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза в началото на срещата, че Европейският съюз трябва да насочи съществуващите ресурси за попълване на боеприпасите на Украйна, преди да вземе решение за отпускане на нови средства за тази задача.

Според Bloomberg проектът, предложен от Европейския съюз досега, предвижда доставки на стойност един милиард евро, тоест четири пъти по-малко, отколкото иска Резников.

Франция, Австралия ще произвеждат снаряди за Украйна

Франция, Австралия ще произвеждат снаряди за Украйна

Няколко хиляди 155-милиметрови снаряда

Украинският министър на отбраната Олексий Резников е поискал от страните от ЕС да увеличат доставките на боеприпаси до 250 000 артилерийски снаряда на месец, съобщи Financial Times (FT).

В писмо до колегите си от 27-те държави членки на ЕС, с което FT разполага, Резников пише, че поради недостига на боеприпаси украинските сили не могат да използват пълноценно капацитета на съществуващите артилерийски системи.

Искането далеч надхвърля пакета от помощи за Украйна, който в момента се обсъжда от ЕС, отбелязва изданието.

Резников пише, че артилерията играе "решаваща роля в унищожаването на военната мощ на противника".

Според него Украйна произвежда средно 110 000 155-милиметрови снаряда месечно, което е една четвърт от количеството, което използва Русия.

Дневният ред на Рамщайн 9: Танкове, снаряди и ПВО

Дневният ред на Рамщайн 9: Танкове, снаряди и ПВО

Първият работен ден в Брюксел приключи