Украинският министър на отбраната Олексий Резников е поискал от страните от ЕС да увеличат доставките на боеприпаси до 250 000 артилерийски снаряда на месец, съобщи Financial Times (FT).

В писмо до колегите си от 27-те държави членки на ЕС, с което FT разполага, Резников пише, че поради недостига на боеприпаси украинските сили не могат да използват пълноценно капацитета на съществуващите артилерийски системи.

Искането далеч надхвърля пакета от помощи за Украйна, който в момента се обсъжда от ЕС, отбелязва изданието.

Резников пише, че артилерията играе "решаваща роля в унищожаването на военната мощ на противника".

Според него Украйна произвежда средно 110 000 155-милиметрови снаряда месечно, което е една четвърт от количеството, което използва Русия.

Според Резников, ако Украйна не страдаше от недостиг на боеприпаси, тя би могла да произвежда 594 000 снаряда месечно. "Според нашите изчисления минималното изискване за успешни бойни мисии е поне 60 процента от пълните боеприпаси, или 356 400 снаряда на месец", казва той.

Франция, Австралия ще произвеждат снаряди за Украйна

Франция, Австралия ще произвеждат снаряди за Украйна

Няколко хиляди 155-милиметрови снаряда

Тази седмица медиите съобщиха, че ЕС подготвя план от три точки за осигуряване на Украйна с необходимите боеприпаси.

Според документа, който беше прегледан от журналисти на Bloomberg, предложението предвижда незабавна доставка на боеприпаси, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди от съществуващите запаси или от чакащите поръчки, както и използването на съвместна система за снабдяване.

Дневният ред на Рамщайн 9: Танкове, снаряди и ПВО

Дневният ред на Рамщайн 9: Танкове, снаряди и ПВО

Първият работен ден в Брюксел приключи

В предложението се призовава също така за изграждане на военни способности на ЕС, които да отговарят на настоящото и бъдещото търсене на оръжейни доставки.