Британският вестник Financial Times (FT), позовавайки се на свои източници, съобщава, че основната тема на срещата на съюзниците на Украйна, която ще се проведе в петък във военната база Рамщайн в Германия, ще бъде снабдяването с боеприпаси за украинската ПВО. Това е важно не само за защита срещу руски атаки в тила, но и за успеха на очакваното настъпление на украинската армия.

Предстоящото изчерпване на боеприпасите за украинските системи за противовъздушна отбрана, особено съветско производство, беше едно от основните разкрития в документите на Пентагона, изтекли в началото на април. В Киев неофициално признаха, че проблемът съществува. Това вече се признава от анонимни източници на FT. Вестникът ги нарича "европейски", без да уточнява държавата произход.

Ако боеприпасите за системите за ПВО с малък обсег наистина свършат, последствията за Украйна ще бъдат ужасни. "Ако руските бомбардировачи с "глупави" (неуправляеми) бомби могат да излетят, тогава всичко изглежда мрачно", цитира вестникът източника.

Украйна остава без ракети за ПВО до май

Украйна остава без ракети за ПВО до май

Това става ясно от изтеклите секретни документи на Пентагона

През последните години Русия използва широко авиацията в Сирия, където бунтовниците нямаха противовъздушна отбрана. Това доведе до мащабно унищожаване на градове като Алепо. В Украйна руските военни самолети започнаха да избягват украинското въздушно пространство след първите няколко дни на войната, действайки или близо до фронтовата линия, или, подобно на стратегически бомбардировачи, на хиляди километри.

В петък в Рамщайн ще се проведе поредната среща на около 50 държави за приоритетните нужди на Украйна, като основната тема този път ще бъде именно противовъздушната отбрана - не танковете, не артилерийските боеприпаси, както и не бойните самолети, които много се обсъждаха на минали срещи.

Според друг източник на вестника, неотдавнашното предаване на изтребители МиГ-29 от страните от Източна Европа е продиктувано преди всичко от желанието да се засили украинската ПВО.

Превъзходството във въздуха е един от основните фактори за успех при пробива на отбраната в дълбочина, казват военни експерти, а неспособността на Украйна да осигури такова условие увеличава рисковете за предстоящата офанзива.

Зеленски поиска от САЩ далекобойна артилерия и авиация

Зеленски поиска от САЩ далекобойна артилерия и авиация

По време на разговора си с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати Кевин Маккарти