Нова партида секретни документи, които изглежда описват подробно тайните на американската национална сигурност от Украйна през Близкия изток до Китай, се появиха в сайтовете на социалните медии в петък. Течът разтревожи Пентагона и създаде впечатление, че администрацията на американския президент Джо Байдън в била неподготвена.

Вероятно този път става въпрос за повече от 100 документа - което предвид чувствителността на информацията в самите документи може да бъде огромна вреда, признаха американски служители. Високопоставен служител на разузнаването нарече изтичането на информация "кошмар за Петте очи", имайки предвид Съединените щати, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада, така наречените държави от Петте очи, които широко споделят разузнаване.

Последните документи бяха открити в Twitter и други сайтове в петък, ден след като високопоставени служители от администрацията на Байдън казаха, че разследват потенциално изтичане на секретни украински военни планове, включително тревожна оценка на колебливите способности на противовъздушната отбрана на Украйна. Един слайд, датиран от 23 февруари, е означен като "Secret/NoForn", което означава, че не е предназначен за споделяне с чужди държави.

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

В коментар за изтеклите документи за украинска контраофанзива

Министерството на правосъдието заяви, че е започнало разследване на изтичането на информация и поддържа комуникация с Министерството на отбраната, но отказа да коментира повече.

Мик Мълрой, бивш високопоставен служител на Пентагона, каза, че изтичането на секретни документи представлява "значителен пробив в сигурността", който може да попречи на украинското военно планиране. "Тъй като много от тях бяха снимки на документи, изглежда, че това е било умишлено изтичане, направено от някой, който е искал да навреди на усилията на Украйна, САЩ и НАТО", каза той.

Един анализатор описва това, което се е появило досега, като "върха на айсберга".

Рано в петък високопоставени служители по националната сигурност, занимаващи се с първоначалното изтичане, което беше съобщено за първи път от The New York Times, казаха, че е възникнало ново безпокойство: тази информация беше ли единствената изтекла разузнавателна информация?

До петък следобед те получиха своя отговор. Докато служители на Пентагона и агенциите за национална сигурност разследваха източника на документи, които се появиха в Twitter и в Telegram, друг се появи на 4chan, анонимно табло за съобщения. Документът 4chan е карта, която има за цел да покаже състоянието на войната в източноукраинския град Бахмут, сцена на ожесточена, продължила месеци битка.

Но изглежда, че изтеклите документи надхвърлят строго секретните материали за военните планове на Украйна. Анализатори по сигурността, които са прегледали документите, попадащи в сайтовете на социалните медии, казват, че увеличаващата се колекция също включва чувствителни слайдове с брифинги за Китай, Индо-тихоокеанския военен театър, Близкия изток и тероризма.

В петък високопоставен украински служител каза, че изтичането изглежда е руски трик за дискредитиране на контранастъпление. 

Пентагонът каза в изявление в четвъртък, че Министерството на отбраната проучва въпроса. В петък, когато разкритията се разшириха, служители на отдела казаха, че няма какво да добавят. Но частно служители в няколко агенции за национална сигурност признаха както бързане за откриване на източника на изтичането, така и потенциал за това, което според един служител може да бъде постоянно капене на класифицирана информация, публикувана на сайтове.

Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще започне през следващите седмици

Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще започне през следващите седмици

Той обяви, че санкционният натиск срещу Русия ще продължи

Служители на Пентагона признават, че това са легитимни документи на Министерството на отбраната, но копията изглежда са променени в някои части от оригиналния си формат. Модифицираните версии, например, надценяват американските оценки за украинските загинали във войната и подценяват оценките за убитите руски войници.