Русия няма ни най-малко съмнение, че САЩ и НАТО са пряко или косвено замесени в конфликта в Украйна. Това заяви в петък прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков пред CNN. Така той отговори на въпрос за изтичането на секретни документи в социалните мрежи относно плановете на САЩ и НАТО за подготовка на въоръжените сили на Украйна за контранастъпление.

"Нивото на това участие постепенно нараства", каза той и добави, че "това усложнява цялата история, но не може да повлияе на крайния резултат от специалната операция".

Припомняме, че по-рано The New York Times, позовавайки се на представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, съобщи, че Пентагонът е започнал разследване на изтичането на секретни документи относно плановете на САЩ и НАТО да подготвят въоръжените сили на Украйна за настъпление срещу руските сили.

Документите разкриват времето на подготовката, придобиването на оборудване и боеприпаси за пролетното контранастъпление на девет бригади от въоръжените сили на Украйна, които са обучени и оборудвани от САЩ и съюзниците.

Русия вероятно стои зад изтеклите планове за войната в Украйна

Русия вероятно стои зад изтеклите планове за войната в Украйна

Документите се появиха редактирани в интернет

Според материалите 6 от тях е трябвало да бъдат готови до 31 март, други 3 - до 30 април, данни за 3 бригади от Въоръжените сили на Украйна, които самата Украйна подготвя, не се предоставят.

Русия или проруски елементи вероятно стоят зад изтичането на няколкото класифицирани военни документа на САЩ за войната в Украйна, публикувани в социалните мрежи. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Документите изглежда са били редактирани, за да се намали броят на жертвите, понесени от руските сили. Това заявиха американски служители. Те добавят, че техните оценки са неофициални и отделни от разследването на самото изтичане.

Представителите на САЩ отказаха да обсъждат документите в подробности.

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Въпросните секретни документи били фалшиви

Украйна отрече статията на "Ню Йорк Таймс".

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, нарече въпросните документи "фалшиви".

"След разпадането на СССР руското разузнаване е деградирало до степен, че единственият начин да се изкупи след "Солсбъри"*, "3-дневните планове" и т.н. е фотошопът и фалшивите изтичания в интернет пространството. Москва е нетърпелива да попречи на контранастъплението, но скоро ще види истинските планове на място", написа той в Туитър.

Впоследствие от президентската канцелария на Украйна съобщиха, че военното командване на страната е обсъдило мерки за предотвратяване на изтичане на информация относно движенията и плановете на нейните сили.