Противовъздушната отбрана на Украйна рискува да остане без ракети и боеприпаси до седмици. Това става ясно от изтеклите в интернет пространството секретни военни документи на Пентагона, датиращи от февруари, съобщава в. "Ню Йорк Таймс".

В един от документите с дата 23 февруари и гриф "Секретно" се описва подробно как способностите на украинските системи за противовъздушна отбрана С-300 от съветско време ще бъдат изчерпани до 2 май при сегашния им темп на използване. Не е ясно дали оттогава украинските сили са ограничили употребата им.

Автентичността на секретните доклади не е проверена. Вчера Пентагонът заяви, че преразглежда валидността на фотографираните документи, които "съдържат чувствителен и строго класифициран материал".

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

То се отлага засега

Украинските системи за ПВО "Бук", на които тя разчита заедно със С-300, за да противодейства на руските въздушни удари, може да се сблъскат с проблеми до средата на април, а способностите на противовъздушната отбрана, която защитава войските на фронтовата линия, може да бъдат "напълно изчерпани" до 23 май.

Руските изтребители и бомбардировачи, които получават повече възможности да атакуват украинските сили, може да се окажат голямо предизвикателство за Киев, според висши военни служители.

Полковник Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, не коментира конкретно информацията в документите, но призна, че Украйна е изправена пред сериозни предизвикателства за осигуряване на боеприпасите, проектирани от Съветския съюз за нейните ключови системи С-300 и "Бук".

"Ако загубим битката за небето, последствията за Украйна ще бъдат много сериозни", предупреди той и подчерта, че не бива да се отлага. Игнат призова западните съюзници да ускорят помощта си.

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от предложеното от ЕС