В петък в социалните мрежи се появи нова порция американски секретни документи, този път не само за Украйна, но и за Близкия изток и Китай. Това съобщи New York Times. Ден по-рано изданието откри първото изтичане на информация: изображения на предполагаеми документи на Пентагона и НАТО, свързани с подготовката на украинската офанзива, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Длъжностни лица в няколко страни сега се опитват да оценят щетите от изтичането и все още не могат да разберат как публикуваните документи са останали незабелязани толкова дълго време, пише Washington Post.

Снимки на най-малко няколко десетки страници със строго секретни документи бяха публикувани на 28 февруари и 2 март в платформата Discord. Властите обаче научиха за това едва след публикациите на NYT тази седмица.

Какво има в документите

Втората партида класифицирани материали се състои от повече от 100 документа за американската национална сигурност във връзка с Украйна, Близкия изток, Южна Корея и Китай.

От тях следва, че САЩ следят както руските власти, така и служители от Украйна и съюзническите страни, пише New York Times, който анализира изтеклите в мрежата материали.

По-специално, Съединените щати по някакъв начин получават информация от почти всяка руска разузнавателна агенция. Например в един от документите с гриф "Строго секретно" се говори за плановете на руския Генерален щаб за противодействие на танковете, които страните от НАТО доставят на Украйна.

От материалите също така следва, че американските разузнавателни служби са предупреждавали Киев в реално време за времето на руските удари и дори за конкретните цели на тези атаки и по този начин са дали на Украйна възможност да предприеме защитни мерки.

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Въпросните секретни документи били фалшиви

Например, според един от документите, американското разузнаване е било наясно с прехвърлянето от Министерството на отбраната на Русия на план за нанасяне на удари по украински позиции на две места в определен ден през февруари, според Washington Post. Освен това е Украйна знаела предварително, че военните подготвят удари по дузина енергийни съоръжения и същия брой мостове в Украйна.

Докладите на разузнаването показват също, че Съединените щати наблюдават висшето военно и политическо ръководство на Украйна. Това отразява опитите на Вашингтон да получи ясна представа за военната стратегия на Украйна.

"Тези материали потвърждават идеята, отдавна изказвана от служители на разузнаването, че Съединените щати имат по-ясна картина за руските военни операции, отколкото за украинските планове", пише NYT.

Освен данни, пряко свързани с войната, изтичането съдържа и информация за съюзниците на САЩ, по-специално за Южна Корея.

В този раздел от документите се посочва, че южнокорейските служители са били загрижени, че президентът на САЩ Джо Байдън може да окаже натиск върху президента Юн Сок-йол да предостави помощ на Украйна.

В същото време в документите се казва, че американците са научили за това от "доклада на електронното разузнаване". New York Times обяснява, че това означава подслушване и четене на имейли.

Южна Корея обяви в неделя, че ще обсъди със Съединените щати изтичането на документи на ЦРУ, които показват, че американската разузнавателна служба е прихванала корейски имейли, обсъждащи възможността за доставка на боеприпаси на Украйна.

На брифинг за пресата представител на Сеул каза: "Ще прегледаме прецедентите и случаите, включващи други държави, и ще отговорим по съответния начин."

В същото време самият факт, че САЩ искат такива доставки от Република Корея, не е тайна - фактът, че американците искат такова решение от корейците, стана известен през ноември от публикация на Wall Street Journal.

Южна Корея отказва да доставя оръжие на Украйна, ограничавайки се само до доставката на хуманитарна помощ. Корейците обаче доставят оръжие на Полша и САЩ.

Полша закупи от Южна Корея самоходни артилерийски установки К-9 и основни бойни танкове К-2. В същото време Полша предаде на Украйна самоходните си оръдия "Краб" и танковете Т-72.

В началото на март стана известно, че Сеул е одобрил предаването на Украйна на самоходните гаубици Krab, които използват компоненти корейско производство. Това беше първото потвърждение, че Сеул официално се е съгласил да достави на Украйна оръжия с южнокорейски компоненти, а не просто да си затваря очите за тях.

Какви рискове възникват от изтичането

Изтичането има потенциал да причини реални щети на военните усилия на Украйна, ако помогне на Москва да затвори някои свои "дупки" в своето разузнаване. 

То вече усложни отношенията със съюзническите страни и породи съмнения относно способността на Америка да пази тайните си, отбелязва NYT.

Въпреки че е малко вероятно съюзническите служители да бъдат изненадани от съобщенията за наблюдение, пускането на такъв материал винаги възпрепятства отношенията с ключови партньори, като Южна Корея, чиято помощ е необходима за снабдяването на Украйна с оръжия.

По-рано в коментара на NYT служител на разузнаването нарече изтичането "кошмар за Петте очи", имайки предвид съюза от държави, които активно споделят разузнаване (САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада).

В петък висши служители на Пентагона ограничиха достъпа до разузнавателна информация, казаха два източника на Washington Post. Един от тях определи наложените мерки като необичайно строги и предположи, че това показва паника сред ръководството на Пентагона.

Ако Вашингтон ограничи достъпа на съюзниците до бъдещи разузнавателни доклади, те може да останат напълно в неведение, опасява се служител на европейското разузнаване.

Министерството на правосъдието на САЩ в събота заяви, че е започнало разследване на изтичането на информация: "Свързахме се с Министерството на отбраната за това и започнахме разследване", каза говорител на министерството на правосъдието пред АФП.

В изявление на Пентагона в четвъртък се казва, че Министерството на отбраната проучва информация за възможно изтичане. В петък, когато беше разкрита нова партида документи, представители на ведомството казаха, че няма какво да добавят.

В частни разговори обаче служители от няколко агенции за национална сигурност признаха както бързината на властите да открият източника на изтичането, така и страха, че ще изтекат още документи.

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Заседание при украинския президент по въпроса