Изтеклите секретни документи от Пентагона показват колко дълбоко САЩ са проникнали в руските служби за сигурност и разузнаване, пише New York Times след анализ на изтеклите материали.

Документите показват, че САЩ по един или друг начин са получавали информация от почти всички руски разузнавателни служби. Така например в един от документите, обозначен като "Строго секретен", се обсъждат плановете на руския Генерален щаб за противодействие на танковете, доставени от страните от НАТО в Украйна.

Материалите показват също, че американските разузнавателни служби са предупреждавали украинските власти в реално време за времето на руските удари и дори за конкретните цели на тези атаки и по този начин са дали възможност на Украйна да предприеме отбранителни мерки.

Изглежда, че разузнавателните доклади показват също така, че Съединените щати следят висшето военно и политическо ръководство на Украйна. Това отразява опитите на Вашингтон да получи ясна представа за военната стратегия на Украйна.

"Тези материали потвърждават идеята, която отдавна се изказва от служители на разузнаването: Съединените щати имат по-ясна представа за руските военни операции, отколкото за украинските планове", пише NYT.

Изтичането на информация има потенциала да нанесе реални щети на военните усилия на Украйна, ако помогне на Москва да прекъсне източниците си на информация.

То вече обтегна отношенията със съюзническите държави и породи съмнения относно способността на Америка да пази тайните си, отбелязва вестникът.

ISW: "Клубът на сърдитите патриоти" са новите ястреби в Кремъл

ISW: "Клубът на сърдитите патриоти" са новите ястреби в Кремъл

Руското настъпление в Украйна спря

Макар че е малко вероятно съюзническите служители да бъдат изненадани от информацията от наблюдението, оповестяването на подобни материали винаги усложнява отношенията с ключови партньори като Южна Корея, чиято помощ е необходима за снабдяването на Украйна с оръжие.