"Клубът на сърдитите патриоти" са новите ястреби в Кремъл. Руското настъпление в Украйна спря. Това са част от основните изводи от дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Създаването на "Клуба на сърдитите патриоти" може да даде няколко важни сведения за динамиката на Кремъл и за опасността, от която се страхуват елементи от вътрешния кръг на Путин.

ISW по-рано съобщи, че успешните украински контраофанзиви в Харковска област и Лиман през септември-октомври 2022 г. са разкрили разрива между антивоенните и провоенните фракции в Кремъл.

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин също направи подобни забележки за разцеплението сред служителите на Кремъл.

Заниманието на клуба с антивоенната фракция може да показва, че разколът в Кремъл се е задълбочил по време на неуспешната руска зимна офанзивна кампания или преди украинската контраофанзива.

Загрижеността за разрастването на антивоенната фракция може също така да показва, че има опасения, че Путин може да бъде подтикнат да приеме мирно споразумение поради заплахата от замяна.

Групата на гневните патриоти може да се опитва да изпревари усилията на антивоенната фракция да намали неотложността на пълномащабната война в Украйна.

Путин обвини Украйна, че убива войниците си, когато се предават на Русия

Путин обвини Украйна, че убива войниците си, когато се предават на Русия

"В Украйна Русия си има работа с брутален режим, който не щади нито руснаците, нито своите"

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин стартира нови усилия, които вероятно имат за цел да защитят влиянието на руската провоенна фракция в Кремъл. На 1 април Гиркин създаде социалното движение "Клуб на гневните патриоти" заедно със седем видни прокси и ултранационалистически фигури, които се стремят да помогнат на Русия да спечели войната и да избегнат вътрешен конфликт в Русия.

Членовете на клуба заявиха, че Русия неминуемо ще се сблъска с поражение в Украйна и може да преживее прозападен преврат или гражданска война, ако Москва не подобри драстично ситуацията на фронта. Членовете твърдяха, че руските официални лица не са в състояние да подобрят военните действия и тяхното въздействие върху руското общество, тъй като повечето служители на Кремъл принадлежат към антивоенна фракция.

Според съобщенията антивоенната фракция се застъпва за мирно споразумение със Запада, за да си възвърне достъпа до задокеанските богатства, и не се опитва активно да подобри военните усилия - не поради принципно несъгласие с целите на войната или истинско желание за мир.

Клубът твърди, че се стреми да помогне на руските власти - вероятно има предвид провоенната групировка в Кремъл - да завършат своевременно "специалната военна операция", като твърди, че една продължителна война в Украйна може да накара антивоенните служители да се разбунтуват.

Групата също така заяви, че се опитва да изгради отбранителна мрежа, която да се противопостави на преврат в Русия в такъв случай. Членовете заявиха, че групата функционира в рамките на руското законодателство и няма да участва във въоръжен конфликт, а вместо това ще се съсредоточи върху повишаване на обществената осведоменост в Русия, така че руските изпълнителни служители да осъзнаят опасността за руския режим.

Неудобна пауза: Путин не получи аплодисменти

Неудобна пауза: Путин не получи аплодисменти

Дипломати бойкотираха Путин

Членовете на този клуб вече предупредиха руския президент Владимир Путин през май и септември 2022 г. за негативните последици на бойното поле, ако Русия не обяви незабавна мобилизация.

Съобщава се, че движението на Гиркин вече среща съпротива от страна на ръководителя на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин. Руски военен блогър твърди, че Пушилин е наредил на служители на ДНР да разпространяват слухове за "Клуба на разгневените патриоти", като странно твърди, че движението подготвя прозападен преврат.

Член на движението също така обвини администрацията на Пушилин, че дискредитира движението.

Възможно е Гиркин да преследва политическите цели на неназовани фигури в руските властови структури, вероятно в руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Гиркин безпощадно критикува Путин по време на войната и вероятно получава някаква защита от силовак.

Руското независимо издание The Insider и Bellingcat вече съобщиха, че Гиркин постоянно е използвал паспорти с фиктивни имена, които е получил от ФСБ.

Въпреки че не е ясно кой силовик защитава Гиркин и какви са мотивите му, защитникът на Гиркин може да се опитва да привлече вниманието на Путин и да формира решенията му чрез публични дискусии.

Пригожин и "Вагнер" по-рано показаха, че Кремъл следи и реагира на обществените нагласи, което предизвика забележителни промени в руското военно командване през есента на 2022 г.

По подобен начин Пригожин обяви плановете си за социално движение, свързано с "Вагнер", на 4 април.

Шекспировите демони на Путин

Шекспировите демони на Путин

Параноя, изолация и заблуди за величие

Руските националисти се възползваха от погребението на убития руски милиблогър Максим Фомин (известен също като Владлен Татарски), за да популяризират провоенни разкази. На кадри от погребението на Фомин в Троекуровското гробище в Москва се виждат стотици и хиляди присъстващи, сред които финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин и лидерът на Руската либерално-демократическа партия Леонид Слуцки.

В руските националистически медии се разпространяват снимки, на които се виждат медал "Орден за храброст", награди на "Вагнер" и гравиран ковашки чук в ковчега на Фомин.

Пригожин даде висока оценка на "трудната работа" на военните репортери и заяви, че ще направи всичко, за да гарантира, че работата на Фомин ще продължи да намира отзвук.

На 8 април украински и руски източници обсъдиха намаляването на темповете на руските настъпателни операции по цялата фронтова линия, което подкрепя оценката на ISW, че цялостното руско настъпление наближава своята кулминация.

Ръководителят на Съвета на резервистите на украинските сухопътни войски Иван Тимочко съобщи на 8 април, че руските сили водят боеве по цялата фронтова линия, но че руският настъпателен потенциал продължава да намалява и че настоящите руски атаки са насочени към отвличане на вниманието и разпръскване на украинските войски в очакване на контраофанзивни операции.

Тимочко заяви, че руските сили не постигат сериозен напредък никъде по фронтовата линия, като отбеляза, че темпото на атаките във и около Бахмут леко е намаляло в някои райони, а в други е напълно спряло.

Украинският генщаб: Русия се опитва да превземе изцяло Бахмут

Украинският генщаб: Русия се опитва да превземе изцяло Бахмут

Украинските сили продължават отбраната

Тимочко също така оцени, че руското настъпление към Авдеевка се е "задушило", и съобщи, че руските сили все още не контролират Маринка, въпреки че са превърнали града в руини.

Динамиката на използването на артилерията на бойното поле в Украйна отразява факта, че руските сили използват артилерията, за да компенсират влошените си офанзивни способности.

Бившият министър на сигурността на Донецката народна република (ДНР) и настоящ командир на батальон "Восток" Александър Ходаковски съобщи, че руското командване е взело решение да спре почти изцяло ежедневното издаване на боеприпаси в районите на фронта, където няма активни настъпателни операции.

Ходаковски отбеляза, че недостигът на артилерия на фронта е отчасти резултат от подготовката за украинско контранастъпление.

Ракетната кампания на Русия за разрушаване на единната енергийна инфраструктура на Украйна се провали окончателно и изглежда, че Русия се е отказала от това усилие. На 8 април украинският министър на енергетиката Герман Халушченко обяви, че Украйна възобновява износа на енергия за първи път от 11 октомври 2022 г. насам

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) отбеляза на 8 април, че честотата на руските широкомащабни атаки с далечен обсег на действие срещу енергийната инфраструктура е намаляла от март 2023 г. насам. МО на Обединеното кралство оцени, че Русия продължава да нанася удари с малък мащаб (удари, при които се използват по-малко от 25 боеприпаса) с предвидимо по-малък ефект.

Washington Post: Украйна изпитва остър глад за снаряди

Washington Post: Украйна изпитва остър глад за снаряди

Темповете с които страната изразходва снаряди са по-големи от темповете на тяхното производство

Въпреки това Русия запазва способността си да поднови такива удари, ако пожелае. Халушченко заяви, че Украйна разполага с гъвкавост да коригира украинския износ на енергия, ако ситуацията се промени.

Кремъл вероятно засилва правните наказания за престъпления, свързани с тероризма, като част от по-широкообхватни усилия за насърчаване на автоцензурата и създаване на правни условия за засилени вътрешни репресии.

Председателят на комисията по сигурност и борба с корупцията в Държавната дума Василий Пискарев заяви на 7 април, че Държавната дума е внесла поправки за увеличаване на наказанията лишаване от свобода за извършване на терористични актове, подпомагане на терористични дейности или организации или участие в терористична общност, саботаж и актове на международен тероризъм.

Руският президент Владимир Путин също така наскоро подписа два законопроекта, разширяващи правното наказание за дискредитиране на целия руски личен състав, воюващ в Украйна, и за незаконно присвояване на руски военни активи, което вероятно ще насърчи продажната цензура и ще улесни репресиите срещу антивоенното несъгласие.

Руското министерство на отбраната (МО) може би подготвя условия за атака под фалшив флаг в Сумска област. На 8 април руското МО заяви, че украинските сили са доставяли трупове от морги в Охтирка, Сумска област, и са прилагали токсични химикали върху останките и района, за да се твърди, че руските сили са използвали химическо оръжие.

От Прага до София Кремъл плаши: Който е за Украйна, го пращат на фронта

От Прага до София Кремъл плаши: Който е за Украйна, го пращат на фронта

Руската инвазия в Украйна предостави ново оръжие в арсенала на популистите в Източна Европа: страхът от войната

Възможно е руските сили да се опитват да създадат информационни условия за бъдещи нападения с химическо оръжие в Сумска област или да оправдаят предишна употреба на химическо оръжие, въпреки че ISW не е забелязала руски сили да са използвали наскоро химическо оръжие в района. Не е ясно какъв всеобхватен ефект възнамерява да постигне Кремъл с все по-необичайните и неефективни руски информационни операции, при които се твърди, че има украински атаки под фалшив флаг.

Основни изводи

  • На 8 април украински и руски източници обсъдиха намаляването на темповете на руските настъпателни операции по цялата фронтова линия, което подкрепя оценката на ISW, че цялостната руска офанзива се приближава към кулминация.
  • Динамиката на използване на артилерията на бойното поле в Украйна отразява факта, че руските сили използват артилерията, за да компенсират влошените си офанзивни възможности.
  • Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин стартира нови усилия, които вероятно целят да защитят влиянието на руската провоенна фракция в Кремъл.
  • "Клубът на разгневените патриоти" разкрива няколко ключови извода за динамиката в Кремъл и възприеманата опасност за режима на Путин.
  • Гиркин може би прокарва политическите цели на неназовани фигури в руските властови структури, вероятно в рамките на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).
  • Руските националисти се възползваха от погребението на убития руски милблогър Максим Фомин, за да популяризират провоенни разкази.
  • Ракетната кампания на Русия за разрушаване на единната енергийна инфраструктура на Украйна се провали окончателно и изглежда, че Русия се е отказала от усилията си.
  • Кремъл вероятно засилва правните наказания за престъпления, свързани с тероризъм, като част от по-широкообхватни усилия за насърчаване на автоцензурата и създаване на правни условия за засилени вътрешни репресии.
  • Възможно е руското Министерство на отбраната (МО) да създава условия за атака под фалшив флаг в Сумска област.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили продължават да постигат успехи в района на Бахмут, а напрежението между групата "Вагнер" и конвенционалните руски сили относно отговорността за тактическите успехи в Бахмут изглежда се засилва.
  • Руски източници продължиха да спекулират относно планираната украинска контраофанзива в Южна Украйна, включително изказаха хипотеза за възможността за украински десант през резервоара Каховка.
  • На 6 април руската Федерална антимонополна служба (ФАС) предложи реформа за дерегулация на отбранително-промишлената база, която би могла да ускори отбранителното производство, но по-скоро ще улесни корупцията и присвояването.
  • Украински официални лица съобщиха, че 31 деца са се завърнали в Украйна, след като са били депортирани в Русия, тъй като руски официални лица продължават да обсъждат осиновяването на украински деца в руски семейства.