Американският вестник The Washington Post пише, че Украйна изпитва остър глад за снаряди и дори на фона на този глад изстрелва около 7700 снаряда на ден, или приблизително един на всеки шест секунди, според украински военен служител, който говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично. Русия, която също вероятно изпитва такъв глад, стреля повече - според някои оценки - три пъти повече.

За да може да се противопоставят на врага и същевременно да пестят боеприпаси, украинската армия сега е по-внимателна при избора на цели, като често дава приоритет на оборудването пред малки групи войници. Прецизността е ключова, защото пропуските означават пропилени снаряди. А в подземни работилници в Източна Украйна войниците използват 3D принтери и рециклират невзривени боеприпаси, за да създадат алтернативни боеприпаси.

Артилерийските снаряди за украинските оръдия от съветската епоха, които съставляват по-голямата част от техния арсенал, отдавна са дефицитни. Това принуди да се разчита на артилерията, предоставена от западните съюзници на Киев, защото те използват снаряди с калибър 155 мм, от които Украйна има повече засега, но с много по-малко оръдия за тях.

С темпото, с което Украйна стреля, тези запаси също може скоро да се изчерпят, докато западните страни се стремят да увеличат производството. През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че "текущият темп на разходите на Украйна за боеприпаси е многократно по-висок от настоящия ни темп на производство".

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от предложеното от ЕС

Държавите, които все още разполагат със запаси от съветски стандарт - 152 мм и 122 мм, са предимно бивши съветски републики, много от които се колебаят да продават на Украйна поради връзките си с Русия. Някои африкански и близкоизточни страни, които през годините са получавали оръжия и боеприпаси от Русия, също имат запаси от тези снаряди. Няколко страни от бившия Варшавски договор имат капацитета да произвеждат снарядите, но не в мащаба и скоростта, от които Украйна се нуждае на бойното поле.

Понякога трета държава, приятелски настроена към Украйна, е готова да закупи боеприпасите, възможно и чрез посредник, и след това да ги достави на Украйна тайно, за да избегне всякакви политически последици за продавача. Често резултатът е, че една артилерийска част на бойното поле може да има снаряди, произведени в няколко страни, които според войниците може да не стрелят по същия начин, което се отразява на точността.

"Основният въпрос, който предизвиква безпокойство, е устойчивостта", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Бившите страни от Варшавския договор демонтираха производствените си линии за боеприпаси от съветски калибър, откакто станаха членове на НАТО. Сега имаме остра нужда от тези боеприпаси от съветски калибър, така че въпросът е как да възстановим производствените линии.

България вече се е съгласила, както и Полша и Словакия, според говорителя на украинското министерство на отбраната Юрий Сак. Но не е ясно колко време ще отнеме необходимите снаряди да бъдат произведени и да достигнат до бойното поле.

Междувременно търсенето на снаряди на бойното поле може да бъде опасна. В райони, където руските сили се оттеглиха, войниците газят през минирани полета и гори, за да търсят изоставени боеприпаси.

Съединените щати търсят по целия свят, за да натрупат запаси от съветски тип артилерийски снаряди, но доставките могат да отнемат месеци. Във вторник, като част от по-голям пакет за подпомагане на сигурността, Пентагонът заяви, че ще предостави неопределен брой артилерийски снаряди, включително снаряди с калибър 122 мм, които не произвежда сам. Мощното украинско артилерийско оръжие, Д-30, използва именно такива.

Доброволци и войници работят с 3D принтери, за да създават малки, сравнително евтини боеприпаси, които могат да бъдат пускани от дронове.

Но докато самоделните боеприпаси могат да заменят артилерията за бомбардиране на неподвижен танк, те не са заместител за по време на офанзива или за отблъскване на нападение.

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Не ясно и дали ЕС разполага с необходимия законов капацитет