Две седмици след като ЕС обяви историческо споразумение за предоставяне на Украйна огромен брой боеприпаси, блокът все още уточнява правните специфики как да го приложи на практика, пише европейската редакция на "Политико".

Именно правни проблеми спряха първия по рода си план за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна. Посланиците на ЕС се срещнаха в сряда, за да обсъдят въпроса, но не успяха да постигнат значителен напредък по един от ключовите въпроси, според няколко дипломати, запознати с преговорите.

Ябълката на раздора остава дали тези оръжейни договори ще отидат изключително за компании от ЕС (и как да бъдат законово определени), или ще бъдат отворени и за външни производители. Франция настоява парите да останат в границите на ЕС, казаха няколко дипломати. Гърция и Кипър също подкрепиха Париж - ход, според някои от дипломатите, е свързан с желанието им да избегнат договори с турски производители.

Двама дипломати добавиха, че Европейската комисия също трябва да свърши повече работа, за да картографира капацитета на компаниите в ЕС, преди да може да бъде постигнато окончателно споразумение.

Военният министър: Две частни фирми имат договори за снаряди

Военният министър: Две частни фирми имат договори за снаряди

Димитър Стоянов не знае дали са за Украйна, а фирмите са към Министерство на икономиката

След като планът се оказа в застой, посланиците в сряда вместо това се съсредоточиха върху финализирането на по-малко противоречива част от споразумението: сделка за даряване на големи количества боеприпаси на Киев. Дипломатите, които говориха при условие за анонимност, заради деликатните преговори, казаха, че посланиците са приключили сделката по плана за дарение по време на срещата, добавяйки, че правният текст се очаква да бъде официално публикуван следващата седмица.

Споразумението за съвместно закупуване бе договорено бързо през последните седмици на фона на опасенията, че Киев свършва снарядите, за да удържи руската инвазия. Но въпреки бързането за одобряване на сделката, която цели Украйна да получи 1 милион боеприпаси през следващите 12 месеца, въпросът остава нерешен. В допълнение към продължаващите спорове около производителите, има опасения, че отбранителната индустрия на ЕС няма капацитет бързо да произведе желаното количество снаряди.

Целта на ЕС е да стартира плана в три едновременни части.

Първо, ще отдели 1 милиард евро за възстановяване на разходите на държави, които могат незабавно да дарят боеприпаси и евентуално ракети от собствените си въоръжени сили или да пренасочат входящите поръчки

След това ще задели още 1 милиард евро, за да закупи съвместно още боеприпаси за Украйна и да замени дарените от Европа снаряди.

И накрая, планът цели да проучи начини за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжията, от които се нуждае за години напред.

NYT: САЩ увеличават шесткратно производството на артилерийски снаряди заради Украйна

NYT: САЩ увеличават шесткратно производството на артилерийски снаряди заради Украйна

Сигнал за продължаваща подкрепа