Съединените щати възнамеряват да увеличат шесткратно производството на артилерийски снаряди, необходими на Украйна за самозащита, съобщава New York Times, цитирайки високопоставен служител на Пентагона.

Вашингтон очаква след две години производството да нарасне до 90 хил. единици на месец. По принцип става дума за снаряди с калибър 155 мм, които най-масово използвани от Украйна.

Досега Съединените щати са произвеждали около 14,4 хиляди от тези снаряди на месец. Новият проект ще изисква инвестиции в размер на милиарди долари, изграждане на нови заводи и привличане на нови производители.

Такова ниво на производство на боеприпаси в САЩ не е имало от Корейската война насам, пише NYT. В доклада на Пентагона се казва, че това е част от най-масовата модернизация на отбранителната индустрия на САЩ през последните 40 години. В същото време, посочват експертите, самите САЩ не се нуждаят от такова количество не много модерни, неуправляеми 155-мм снаряди.

За собствените си нужди Пентагонът отдавна предпочита малко количество скъпи боеприпаси с прецизно насочване.

Решението за увеличаване на производството се дължи основно на нуждите на Украйна, която разчита основно на гаубици.

Решението на армията да разшири производството на артилерия е най-ясният знак, че Съединените щати планират да продължат да подкрепят Украйна независимо колко дълго ще продължи войната.

NYT: Западът е започнал да подготвя Украйна за пролетен пробив

NYT: Западът е започнал да подготвя Украйна за пролетен пробив

За това показват обещаните доставки на танкове и други модерни оръжия