Украинският генерален щаб в сводка за четвъртък вечерта индиректно признава, че по-голямата част от Бахмут е под контрола на противника, пише Руската служба на Би Би Си.

"В Бахмутско направление противникът продължава да води настъпателни действия, опитвайки се да овладее напълно град Бахмут, продължават ожесточените боеве", се казва в доклада.

Според украинския генщаб руснаците продължават да атакуват както северозападно, така и западно от Бахмут, опитвайки се да затворят обръча. Според сводката, там, в района на селата Орехово-Василевка и Богдановка, за един ден са отбити около десет атаки.

Като цяло, както се посочва в доклада, руснаците все още се опитват да напредват главно в четири направления: към Лиман, в района на Бахмут, край Авдеевка и в района на Маринка.

ISW: Зеленски все още не иска да се изтегли от Бахмут, руснаците докараха "Солнцепек"

ISW: Зеленски все още не иска да се изтегли от Бахмут, руснаците докараха "Солнцепек"

Путин се скара на западни посланици

Към момента няма признаци украинските сили да напускат позициите си в Бахмут. Това заяви основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Трябва ясно да се каже, че врагът не отива никъде. Те организираха отбрана вътре в града, първо по железницата, след това в района на високите сгради в западния квартал на града", разясни той в "Телеграм".

По негови думи всяко отстъпление вероятно ще доведе до ново противопоставяне в покрайнините на Бахмут или в близкия град Часов Яр.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев ще обмисли възможността за изтегляне от Бахмут, ако има риск войските му да бъдат обкръжени от руските сили. НАТО също коментира ситуацията на фронта, като посочи, че има малка перспектива за мир в близко бъдеще.

Пригожин, който често е критикувал редовната руска армия, отново нанесе завоалиран удар срещу армейския генерал Сергей Суровикин, докато очертаваше условията, необходими за изтласкването на украинските войски от Бахмут.

"Трябва да се уверим, че нашето командване е правилно организирано. Не съм виждал Суровикин от дълго време, не знам какво прави", заяде се той.

Британското разузнаване: Руските власти искат да заменят ЧВК "Вагнер"

Британското разузнаване: Руските власти искат да заменят ЧВК "Вагнер"

Пригожин влизал в чести конфронтации с руското военно ръководство