Очевидно руското командване търси начини за създаване и развитие на алтернативни частни военни компании (ЧВК) вътре в страната, които в крайна сметка биха могли да заменят ЧВК "Вагнер", която играе важна роля в театъра на военните действия на територията на Украйна. Това е основният извод от поредния сутрешен доклад на военното разузнаване на Великобритания, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

Според авторите на доклада една от причините Москва да търси заместник на наемниците от "Вагнер" е, че основателят на групировката Евгений Пригожин многократно е влизал в пряк конфликт с руското министерство на отбраната, което е изключително неприятно за руското военно ръководство, свикнало със строга командна верига. Москва се надява, че алтернативните частни бойни части ще бъдат държани по-лесно под контрол.

Проблемът е, продължават авторите на доклада, че в момента никоя друга известна руска ЧВК не се доближава дори до "Вагнер" по численост и бойна мощ.

Иначе логиката на руското командване, което предпочита да воюва в Украйна с наемници, е съвсем разбираема: те са много по-ефективни от войниците от редовната армия, а основните разходи за издръжката им падат върху плещите на частния бизнес.

Освен това Москва с право смята, че тежките загуби на личния състав на ЧВК са много по-приемливи за руското общество и не предизвикват рязко повишаване на антивоенните настроения в страната.

Ръководителят на анексирания Крим създаде ЧВК, свързана с Пригожин

Ръководителят на анексирания Крим създаде ЧВК, свързана с Пригожин

На наемниците обещават земя в Крим или Абхазия