Лидерите на Украйна са обсъдили начини за предотвратяване на изтичане на военна информация в петък, след като в социалните медии се появиха секретни документи, описващи подробно усилията на САЩ и НАТО да помогнат на страната да планира контранастъпление срещу руските сили, предава Ройтерс.

Американският вестник The New York Times (NYT) написа в четвъртък, позовавайки се на високопоставени служители на САЩ, че секретни военни документи са били публикувани тази седмица в Twitter и Telegram, които се използват широко в Русия.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви пред Ройтерс, че документите съдържат "много голямо количество фалшива информация" и публикациите изглеждат като руска дезинформационна операция, за да се посеят съмнения относно офанзивата, която изисква модерни западни оръжия.

"Това са само стандартни елементи от оперативни игри на руското разузнаване. И нищо повече", каза Подоляк в изявление. Кремъл не отговори веднага на искане за коментар.

В съобщението от президентския кабинет за разговори в петък в украинския щаб на върховното командване на въоръжените сили, на които присъства президентът Володимир Зеленски, не се споменава за изтичане на информация

"Участниците в срещата се съсредоточиха върху мерките за предотвратяване на изтичане на информация относно плановете на отбранителните сили на Украйна", се казва в съобщението.

Не беше ясно дали дискусиите бяха съсредоточени върху предотвратяването на изтичане на информация от Украйна или от западните партньори, с които сега споделя информация, след първоначално нежелание непосредствено след нахлуването на Русия.

NYT пише, че документите не разкриват кога или къде ще се проведе офанзивата, но че изтичането на информация може да засегне доверието между съюзниците, тъй като дава графици за доставка на оръжия и украински войски, обучени от Запада.

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

В коментар за изтеклите документи за украинска контраофанзива

Изглежда, че те са били променени на места, като увеличават американските оценки за украинските загинали във войната и намаляват руските военни загуби, пише вестникът, добавяйки, че американски служители работят за премахването на публикациите.

Белият дом не отговори на искане за коментар. Помолен за коментар, говорител на Пентагона каза: "Запознати сме с докладите за публикации в социалните медии и ведомството преразглежда въпроса".

Трима американски служители казаха пред Ройтерс във Вашингтон, че Русия или проруски елементи вероятно стоят зад изтичането на информация.

Ден по-късно обаче изтекоха нови секретни документи, сързани не само с войната, но и с други райони на напрежение по света - от Украйна през Близкия изток до Китай. Те се появиха в сайтовете на социалните медии в петък. Течът разтревожи Пентагона и създаде впечатление, че администрацията на американския президент Джо Байдън в била неподготвена.

Вероятно този път става въпрос за повече от 100 документа - което предвид чувствителността на информацията в самите документи може да бъде огромна вреда, признаха американски служители. Високопоставен служител на разузнаването нарече изтичането на информация "кошмар за Петте очи", имайки предвид Съединените щати, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада, така наречените държави от Петте очи, които широко споделят разузнаване.

ISW: Тревогата от хода на войната се усеща на различни нива в Русия

ISW: Тревогата от хода на войната се усеща на различни нива в Русия

След изтичането на секретните документи за украинска контраофанзива и руски жертви