Украинският външен министър Дмитро Кулеба критикува ЕС в четвъртък, че не е успял да "изпълни собственото си решение" да закупи съвместно боеприпаси за Украйна, докато членовете на блока спорят как да приложат плановете, съобщава "Политико".

"Неспособността на ЕС да приложи собственото си решение за съвместна доставка на боеприпаси за Украйна е разочароваща", каза Кулеба, отбелязвайки значителна промяна в тона от Киев към клуба, към който се надява да се присъедини.

Лидерите на ЕС се споразумяха миналия месец за идеята да се обединят и да изтеглят пари, за да помогнат на Киев да достави до 1 милион снаряда през следващите 12 месеца, докато Украйна се бори срещу инвазията на Русия.

Но преговорите изпаднаха в задънена улица на ниво посланици за това как да се изразходват 1 милиард евро, заделени за съвместни договори.

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Не ясно и дали ЕС разполага с необходимия законов капацитет

Кулеба каза, че това е тест за способността на ЕС да взема важни нови решения за сигурността и дали блокът наистина има "стратегическа автономия" - повтаряйки любимия термин, използван от френския президент Еманюел Макрон, когато той наскоро предизвика полемика, като каза, че Европа не трябва да се превръща в "Последователите на Америка."

Основният спор в преговорите за закупуване на боеприпаси се върти около това колко да се ограничат парите до производителите от ЕС и дали да се включат компании на места като САЩ и Обединеното кралство.

Франция води обвиненията за запазване на парите в рамките на блока, докато други, включително Полша, се опасяват, че европейската отбранителна индустрия може да не се справи със задачата да достави 1 милион снаряда на Украйна в обещания срок от 12 месеца.

Разговорите вероятно ще продължат следващата седмица, което означава, че външните министри на ЕС няма да имат сделка, когато се срещнат в понеделник в Люксембург, за да обсъдят войната.

"За Украйна цената на бездействието се измерва в човешки животи", каза Кулеба.

И Никола Стоянов дава муниции за Украйна, ако парламентът реши

И Никола Стоянов дава муниции за Украйна, ако парламентът реши

ВМЗ-Сопот произвежда 155 милиметрови снаряди, но тестово