Служебното правителство се движи в рамката, която ще даде парламентът. Каквото реши Народното събрание, това ще се случи. Ако парламентът реши - ще дадем муниции и боеприпаси на Украйна. Това каза в отговор на въпрос на News.bg служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов за това дали все пак България по някакъв начин ще подпомогне украинската държава с военна техника.

По думите му едно е да се даде военна и военно-техническа помощ на Украйна от Министерство на отбраната, а съвсем друго е българската военна индустрия да даде каквото и да било. Дори парламентът не може да задължи индустрията да подарява оръжие. Парламентът може да реши, че правителството ще купи и ще подари, но търговските дружества на индустрията не могат да подаряват оръжия, обясни Стоянов.

Военният министър: Две частни фирми имат договори за снаряди

Военният министър: Две частни фирми имат договори за снаряди

Димитър Стоянов не знае дали са за Украйна, а фирмите са към Министерство на икономиката

Той обясни, че ВМЗ-Сопот произвежда 155 милиметрови снаряди, но те са по-скоро за тестове. Надали има и 500 снаряда, които е произвело, тестовете са успешни и има техническа възможност да произвежда. В момента българската индустрия е изправена пред предизвикателство да премине от съветските към натовските стандарти, посочи Стоянов.

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Президентът смята, че през октомври ще ни приемат в Шенген, но при активно НС

Все пак Стоянов похвали българската индустрия, че е много силна в НАТО и ЕС.

България ще разчита на помощ от европейските партньори, за да премине към работа по натовски стандарти, за да можем да отговорим на повишеното търсене на оръжие, подчерта Никола Стоянов.