Изтичането онлайн на десетки строго поверителни документи за войната в Украйна представлява "много сериозен" риск за националната сигурност и лидерите бързо предприемат стъпки за смекчаване на щетите. Това съобщи в понеделник АП, като цитира висш говорител на Пентагона. Тъй като публичното излъчване на данните предизвиква шок в правителството на САЩ, Белият дом каза, че има опасения, че може да има допълнителни течове.

Крис Мийгър, помощник на министъра на отбраната по обществените въпроси, каза пред репортери, че министърът на отбраната Лойд Остин за първи път е разбрал в четвъртък, че са изтекли редица класифицирани брифинги, описващи военните усилия на САЩ във войната в Украйна и разузнаване, включващо други нации.

В дните след това Остин се свърза със съюзниците, проведе ежедневни срещи за оценка на щетите и създаде група не само за оценка на обхвата на изгубената информация, но и за преглед кой има достъп до тези брифинги. Отделът следи отблизо "как този тип информация се разпространява и на кого", каза Мийгър. Но не каза дали вече са предприети стъпки за затягане на контрола върху това кой има достъп до нея.

В Белия дом говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби беше попитан дали САЩ се подготвят за повече онлайн съобщения.

"Истината и честният отговор на въпроса е: Не знаем, призна той. И това тревожи ли ни? Така е. Не знаем кой стои зад това, не знаем какъв е мотивът."

Кремъл отрича да има общо с изтеклите секретни документи на Пентагона

Кремъл отрича да има общо с изтеклите секретни документи на Пентагона

Според Дмитрий Песков има тенденция винаги да се обвинява за всичко Русия

Докато американските власти преглеждат документите, публикувани онлайн, те все още се опитват да определят тяхната валидност, но са установили, че поне някои от документите "са били подправени".

Той и други не навлизат в подробности, но поне един от документите показва статистика за смъртните случаи на руските войски във войната в Украйна, която е значително по-различна от данните, публично заявени от официални лица на САЩ. Под раздел, озаглавен "Общо оценени загуби", един документ изброява 16 000-17 500 руски жертви и до 71 000 украински жертви. Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза публично миналия ноември, че Русия е загубила "много над" 100 000 войници, а Украйна също е загубила приблизително толкова. Тези данни продължиха да се покачват през последните месеци, въпреки че официалните лица спряха да предоставят по-точни числа.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател каза пред репортери в понеделник, че официалните лица на САЩ се ангажират със съюзниците и партньорите на високо ниво по този въпрос.

Американските служители отказаха да предоставят каквито и да е подробности, включително за обхвата на освобождаването, как се е случило и с лидерите на кои страни са говорили САЩ. Пател добави, че "няма съмнение", че публикуваните документи представляват риск за националната сигурност.

Разследващите, които са специализирани в проследяването на социалните медии, включително в журналистическата организация Bellingcat, казват, че документите може да са циркулирали месеци в частни интернет чатове на дискусионната платформа Discord. Попитан дали Пентагонът се е свързал с Discord, Мийгър препрати въпроси към Министерството на правосъдието, което започна наказателно разследване на изтичането на информация.

Слайдовете, които в крайна сметка бяха разпространени в по-популярни сайтове като Twitter, подробно описват графици за обучение и оборудване на САЩ за подкрепа на Украйна, оценки на загубите, какво наблюдават САЩ по отношение на ключови съюзници и стратегически партньори и какви ходове може да предприеме Русия, за да подкопае тези отношения.

Въпреки че Пентагонът внимава да не удостовери автентичността на информацията, съдържаща се в конкретен документ, като цяло "те представляват много сериозен риск за националната сигурност и имат потенциала да разпространяват дезинформация", каза Мийгър. "Ние сме много внимателни и гледайки къде това се публикува и допълва."

Украйна променила плановете си след теча на документи

Украйна променила плановете си след теча на документи

Разкрити са ключови слабости в украинското въоръжаване

Документите са с гриф "Секретно" и "Строго секретно" и в някои случаи приличат на рутинни актуализации, които Съвместният щаб на американската армия би произвеждал ежедневно, но не и да разпространява публично.

Москва отхвърли твърденията, че може да стои зад изтичането на документи от разузнаването на САЩ за редица страни, включително Украйна. От Кремъл съобщиха, че има обща тенденция винаги да се обвинява Русия за всичко.

Бивш служител на ЦРУ посочи, че е много вероятно Москва да е организирала изтичането, за да посее объркване и потенциални разделения между Вашингтон и неговите съюзници.

Полковник Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, не коментира конкретно информацията в документите, но призна, че Украйна е изправена пред сериозни предизвикателства за осигуряване на боеприпасите, проектирани от Съветския съюз за нейните ключови системи С-300 и "Бук".