Строго класифицираните документи на Пентагона, изтекли в интернет пространството през последните седмици, предоставиха рядък поглед върху начина, по който САЩ шпионират свои съюзници и врагове, съобщава Си Ен Ен.

Част от документите, които според американски служители са автентични, разкриват до каква степен САЩ са подслушвали ключови съюзници, като Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, до която САЩ са проникнали в руското министерство на отбраната и руската наемническа група "Вагнер", основно чрез прехванати комуникации и човешки източници, които сега могат да бъдат прекъснати или поставени в опасност.

Трети пък разкриват ключови слабости в украинското въоръжаване, противовъздушната отбрана и размера и готовността на бойните сили в критичен момент от войната, когато украинските сили се подготвят да започнат контранастъпление срещу руснаците - и точно когато САЩ и Украйна започнаха да разработват по-близки отношения във връзка със споделянето на разузнавателна информация.

Украйна вече е променила някои от военните си планове заради изтичането на информация, разкри източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

Пентагонът предприе "междуведомствени усилия" за оценка на въздействието на теча на информация, увери вчера заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

"Министерството на отбраната продължава да преглежда и оценява валидността на фотографираните документи, които се разпространяват в сайтовете на социалните медии и които съдържат чувствителни и строго класифицирани материали.Беше предприето междуведомствено усилие, фокусирано върху оценката на въздействието, което тези преснимани документи могат да имат върху националната сигурност на САЩ и върху нашите съюзници и партньори", посочи тя.

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Украйна отрича плановете за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Въпросните секретни документи били фалшиви

Сингх добави, че американски служители са разговаряли със съюзници и партньори през уикенда относно изтичането на информация и са информирали "съответните комисии на Конгреса".

Изтичането накара Пентагона да предприеме и стъпки за затягане на потока от изключително чувствителни документи, които обикновено са достъпни всеки ден за стотици хора в правителството.

Въпреки че шпионирането е неизбежна част от начина, по който американската разузнавателна общност събира информация в световен мащаб, дипломати от някои от споменатите страни заявиха, че е разочароващо - и вредно за репутацията на САЩ - тази информация да бъде изложена публично.

Съюзниците на САЩ оценяват щетите и се опитват да определят дали някои от техните собствени източници и методи са били компрометирани от изтичането.

"Очакваме САЩ да споделят с нас оценката на щетите през следващите дни, но не можем да чакаме техните заключения. Точно сега ние правим своите собствени", подчерта служител от една от страните, част от споразумението за споделяне на разузнавателна информация "Петте очи" със САЩ, в което участват Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания.

Втори официален представител от споразумението изрази загриженост относно изтеклата информация за войната в Украйна, която създава трудности за страната на бойното поле.

Служителят също така посочи, че е тревожно да се види един от документите от февруари, озаглавен "Русия-Украйна: Битката за региона Донбас вероятно върви към безизходица през 2023 г.". Документът отбелязва предизвикателствата при оценката на "издръжливостта на операциите на Украйна".

"Напредък за Украйна ще бъде труден за постигане, но не помага частната оценка на САЩ, която сочи вероятна дългогодишна безизходица, да бъде разкрита публично", изтъкна служителят.

Един от изтеклите документи разкрива, че САЩ са шпионирали Зеленски. Това не е изненадващо, но украинските служители са дълбоко разочаровани от изтичането на информацията, призна източникът, близък до украинския лидер.

Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще започне през следващите седмици

Блинкън: Контранастъплението на Украйна ще започне през следващите седмици

Той обяви, че санкционният натиск срещу Русия ще продължи

В доклада се твърди, че в края на февруари Зеленски е предложил да се нанесат удари по руски позиции в Ростовска област в Русия с помощта на безпилотни летателни апарати, тъй като Украйна не разполага с оръжия с голям обсег, способни да достигнат толкова далеч.

Разузнаването би могло да обясни публичните коментари на САЩ за това, че не искат да дадат на Украйна ракети с голям обсег на действие поради опасения, че Киев ще ги използва за нанасяне на удари по територията на Русия. Украйна обаче официално обеща да не използва предоставени от САЩ оръжия за тази цел.

В друг разузнавателен доклад се посочва, че Китай може да използва украинските удари по цели дълбоко в Русия "като възможност да представи НАТО като агресор и да увеличи помощта си за Русия, ако прецени, че атаките са значителни".

Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, в петък заяви, че разпространените документи не са автентични, нямат "нищо общо с истинските планове на Украйна" и се основават на " голямо количество измислена информация", разпространявана от Русия.

Друг документ описва със забележителни подробности разговор между двама високопоставени южнокорейски служители по националната сигурност относно опасенията на Съвета за национална сигурност на страната за искането на САЩ за боеприпаси.

Той показва тревогата на длъжностните лица, че доставката на боеприпаси, които след това САЩ ще изпратят на Украйна, ще наруши политиката на Южна Корея да не доставя смъртоносна помощ на страни във война. Според документа един от служителите е предложил начин за заобикаляне на политиката, без всъщност тя да бъде променяна - чрез продажба на боеприпаси на Полша.

Документът вече предизвика полемика в Сеул, като южнокорейски служители планират да повдигнат въпроса пред Вашингтон.

Официални лица от други страни също възнамеряват да повдигнат въпроса пред САЩ, но засега изчакват какво ще каже администрацията на Байдън относно изтеклите документи през следващите дни.

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Заседание при украинския президент по въпроса

Междувременно доклад на разузнаването за Израел предизвика възмущение в Йерусалим. В доклада, изготвен от ЦРУ, се посочва, че главната разузнавателна агенция на Израел - Мосад, е насърчавала протести срещу новото правителство на страната - "включително с няколко изрични призива за действие".

Вчера кабинетът на израелския премиер отговори от името на Мосад, наричайки доклада "лъжлив и без каквато и да е основа".

Друг секретен документ, който също е източник на разузнавателна информация, предлага поглед към това как САЩ оценяват политиките на своите съюзници - и как могат да упражнят влиянието си, за да ги променят.

В документа, озаглавен "Израел: Пътища за предоставяне на смъртоносна помощ на Украйна", се посочва, че Йерусалим "вероятно ще обмисли предоставянето на смъртоносна помощ под засилен натиск от страна на САЩ или при възприемане на влошаване на отношенията си с Русия".

Друг документ разкрива какво смятат САЩ за намеренията на някои европейски страни да дарят изтребители на Украйна, която иска самолетите повече от година.

На 23 февруари, пише във въпросния доклад, България изрази готовност да дари своите изтребители МиГ-29 на Украйна. Това решение се оценява като "предизвикателство", тъй като би оставило България без изтребители, които да изпълняват мисиите за въздушна полиция, докато САЩ не произведат и не доставят самолетите F-16, "което ще стане след най-малко година".

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

В коментар за изтеклите документи за украинска контраофанзива

Групата за интернет разследвания Bellingcat проследи пътя на секретните американски военни документи за войната в Украйна, които се появиха в рускоезични канали през последните дни, и установи, че голям обем подобни документи може да е бил публикуван на малко известен сървър още през първата половина на януари. Bellingcat обаче все още не е открил първоизточника на "теча", нито пък може да гарантира напълно за достоверността на заключенията.

Както заяви в неделя един от ръководителите на Bellingcat Арик Толер, той и колегите му са установили, че голям брой класифицирани документи, включително и тези, които вероятно са били широко разпространени от 5 април, са били публикувани на вече неработещия сървър Thug Shaker Central в мрежата Discord още на 13 януари. На този сървър е имало само около 20 активни потребители с много консервативни, бизки до расистки възгледи, които според Bellingcat са обсъждали помежду си видеоигри, музика, православие и един популярен видеоблогър в YouTube.

Bellingcat разговаря с бивш потребител на този сървър с псевдоним Vakhi и още двама души, които не пожелаха да се разкрият зад псевдонимите си. Според тях това, което се е появило по-късно онлайн, е било само "върхът на айсберга" в сравнение с публикуваното по-късно.

Bellingcat установява, че на 1-2 март повече от 30 документа, много от които с гриф "строго секретно", са били публикувани на друг сървър на Discord, WowMao, които обаче са изтрити на 7 април. Няколко дни по-късно, на 4 март, десет документа са били публикувани от потребител на сървъра Minecraft Earth Map в същата популярна мрежа Discord.

Само месец по-късно, на 5 април, някои от тези документи се появяват при един от потребителите на 4chan и в рускоезичния проруски телеграм канал Donbass Devushka, откъдето се разпространяват в други телеграм канали и от там в пресата.

В същото време повечето от документите на 4chan и Donbass Devushka се различават, съвпада само един - именно този със статистическите данни за жертвите, които явно са подправени.