Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин заплаши да изтегли силите на "Вагнер" от Бахмут, ако руското военно командване не осигури повече боеприпаси за наемниците на "Вагнер".

В интервю за свързан с Кремъл военен блогър на 29 април Пригожин заявява, че наемниците на "Вагнер" ще продължат да се сражават в Бахмут, но ще трябва "да се изтеглят организирано или да останат и да умрат", ако ситуацията не се подобри незабавно.

Това посочва Институтът за изследване на войната (ISW) в анализ за войната в Украйна.

Пригожин заяви, че "Вагнер" се нуждае от около 80 000 снаряда на ден - предишната му квота за снаряди преди очевидните усилия на руското Министерство на отбраната (МО) да намали влиянието на "Вагнер". Пригожин добави, че Вагнер получава само 800 от 4000 снаряда на ден, които в момента иска.

Пригожин твърди, че "Вагнер" и заместник-командващият на руските сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин са разработили план за "смилане" на украинските сили в Бахмут, който лишава Украйна от инициативата ѝ на бойното поле. Споменаването на Суровикин от страна на Пригожин вероятно е опит за публично обвързване със Суровикин, тъй като благоразположението на руския президент Владимир Путин се измества от мрежата на началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов.

Пригожин вероятно се опитва да си възвърне достъпа до повече боеприпаси, тъй като Путин отново пренарежда руското военно ръководство по начин, който може да е благоприятен за Пригожин.

Пригожин също така продължи да полага усилия да убеди Кремъл да премине в отбранителна позиция в Източна Украйна. Пригожин заяви, че украинската контраофанзива може да се осъществи преди 15 май, но че руските военни не бързат да се подготвят за отразяване на атаките.

Заплахата на Пригожин да се изтегли от Бахмут може да означава също, че Пригожин се опасява, че руските позиции в тила на Бахмут са уязвими за контраатаки.

Пригожин предлага поста на първи заместник-командир на силите на "Вагнер" на бившия заместник-министър на отбраната на Русия по въпросите на логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев, за когото се съобщава, че е бил уволнен от поста си на 27 април.

На 29 април Пригожин твърди, че Съветът на командирите на Вагнер е решил да предложи на Мизинцев позиция като заместник-командир под ръководството на командира на Вагнер Дмитрий Уткин.

Киев: Ожесточените боеве за Бахмут и Маринка продължават

Киев: Ожесточените боеве за Бахмут и Маринка продължават

В Крим Русия засилва отбраната

В интервюто Пригожин също така заяви, че Мизинцев е действал на фронтовата линия и е бил уволнен заради своята несговорчивост.

Руски военни блогъри по-рано твърдяха, че уволнението на Мизинцев може да е резултат от липсата на запаси на руския Северен флот, разкрита от проверките на готовността на свързания с "Вагнер" командир на руските въздушнодесантни сили Михаил Теплински.

Засега не е ясна принадлежността на Мизинцев към "Вагнер". Възможно е уволнението му да е било опит за подобряване на военните доставки за силите в състава на командването на Теплински или свързани с него - например силите на Вагнер. Пригожин и преди е предлагал подигравателно командни постове на фигури, които не харесва, като например бившия руски офицер Игор Гиркин, и предложението на Пригожин може да е било опит за унижение на Мизинцев.

Непотвърдени руски източници твърдят, че Теплински е заел поста заместник-командващ на руските сили в Украйна, а уволнението на Мизинцев, ако се е случило, предполага, че Теплински има влияние върху Путин, което му позволява да определя решенията за промени в командването.

Украинските сили вероятно са атакували съоръжение за съхранение на петрол в Севастопол, за което се съобщава, че е било атакувано с вълна от безпилотни летателни апарати Mugin-5 на 29 април. Кадри, публикувани на 29 април, показват голям пожар в съоръжение за съхранение на нефт в залива Козача на 29 април.

Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев заяви на 29 април, че украински БЛА е ударил резервоар за нефт в близост до залива Козача и е предизвикал пожар с площ над 1000 кв. м.

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

Те се опасяват, че западната поддръжка ще отслабне

Известен руски милблогър, базиран в Севастопол, съобщи, че два украински БЛА са унищожили четири резервоара за гориво.

Друг руски военен блогър съобщи, че най-малко 10 украински безпилотни самолета Mugin-5 са извършили нападението от летище Школни в Одеса и че комбинация от системи за радиоелектронна борба, стрелково оръжие и ПВО "Панцир-С1" е свалила повечето от БЛА при приближаването им към целта.

Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов заяви, че атаката не е довела до жертви.

Украйна не е поела официално отговорност за атаката. Служител на украинското разузнаване заяви, че атаката е унищожила 10 петролни цистерни с общ капацитет 40 000 тона гориво и че унищоженото гориво е било предназначено за използване в Черноморския флот.

Този служител също така намекна, че нападението е отмъщение за руския ракетен удар срещу Уман на 28 април.

Някои потребители на социалните медии отбелязаха, че основният склад за гориво на Черноморския флот се намира на друго място в източния край на Севастополския залив.

Развожаев заяви, че пожарът няма да се отрази на доставките на гориво в Севастопол, тъй като унищожените запаси не са били използвани за зареждане на бензиностанции.

Пожарът в петролната база в Севастопол - "Божие наказание за Уман" - позиция на Киев
Обновена

Пожарът в петролната база в Севастопол - "Божие наказание за Уман" - позиция на Киев

Огънят е потушен напълно

Някои военни блогъри твърдяха, че тази атака подчертава ефективността на използването на евтини безпилотни самолети за атаки и подчертава необходимостта руските сили да наситят кримското въздушно пространство с повече системи за противовъздушна отбрана.

Основни изводи

  • Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин заплашва да изтегли силите на "Вагнер" от Бахмут, ако руското военно командване не осигури повече боеприпаси за наемниците на "Вагнер".
  • Пригожин също така продължи да полага усилия да убеди Кремъл да премине в отбранителна позиция в Източна Украйна.
  • Вероятно саркастично, Пригожин предложи поста на първи заместник-командир на силите на Вагнер на бившия руски заместник-министър на отбраната по въпросите на логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев, за когото се съобщава, че е бил уволнен от поста си на 27 април.
  • Украинските сили атакуваха съоръжение за съхранение на нефт в Севастопол, както се съобщава, с вълна от безпилотни летателни апарати "Мугин-5" на 29 април.
  • Руските сили проведоха ограничени наземни атаки по линията Сватово-Кремине.
  • Руските сили постигнаха ограничени успехи в Бахмут и продължиха сухопътните атаки по линията Авдийовка-Донецк.
  • Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руските сили са нанесли ракетен удар с морско базиране по командния пункт на украинската Херсонска група войски. Украинските официални лица до момента не са потвърдили това твърдение.
  • Руското МО продължава да предприема мерки за ускоряване на процеса на наборна военна служба и за увеличаване на трудностите при избягване на повиквателни.
  • Руските окупационни власти и служителите в пограничните райони разшириха мерките за сигурност и усилията за филтриране, вероятно в очакване на засилена украинска партизанска дейност в подкрепа на потенциална украинска контраофанзива.