Украинските контраатаки отблъснаха руските сили от някои позиции в обсадения град Бахмут, но ситуацията остава "трудна". Това заяви началникът на Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

През последните няколко месеца града в Източна Украйна се превърна в централна арена на сраженията в конфликта, при който от края на миналата година са постигнати незначителни измествания на фронтовите линии. И двете воюващи страни продължават опитите си да постигнат пробив.

"Ситуацията е доста трудна", потвърди Сирски в "Телеграм"

"В същото време в определени части на града противникът беше контраатакуван от нашите части и отстъпи от някои позиции", докладва той.

Киев: Все още контролираме един от пътищата към Бахмут

Киев: Все още контролираме един от пътищата към Бахмут

Ако падне градът, следващата цел на Русия вероятно ще бъде Часов Яр

Сирски е направил коментара си по време на посещението на войските на фронтовата линия в неделя.

Той добави, че нови руски части, включително парашутисти и бойци от частната военна компания "Вагнер", са "постоянно хвърляни в битка", въпреки че понасят тежки загуби.

Врагът не е в състояние да поеме контрол над града, увери Сирски.

Въпреки че руските сили постигат завземат все повече участъци от Бахмут, вчера украински военен говорител заяви, че все още е възможно защитниците на града да се снабдяват с храна, амуниции и лекарства.

По-рано днес Украйна съобщи, че силите ѝ са отблъснали над 36 вражески атаки в частта от източната фронтова линия, която се простира от Бахмут до Маринка, западно от Донецк.

Киев се готви да организира мащабна контраофанзива, за да си върне части от територия на изток и юг, които бяха окупирани от руските сили след инвазията, започнала преди 15 месеца.

Пригожин очаква неизбежна украинска контраофанзива, но не отстъпва от Бахмут

Пригожин очаква неизбежна украинска контраофанзива, но не отстъпва от Бахмут

Киев изпраща добре подготвени части в опустошения град