Източната част на Украйна беше епицентърът на военните действия през настоящата седмица. Това написа в Telegram украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар, като обобщение седмицата.

Според нея, в северната част на Украйна от беларуска страна не са открити признаци на формиране на настъпателни групи. Подразделения на руските въоръжени сили поддържат присъствие в Беларус.

В районите на Русия, граничещи с Украйна, врагът продължава да поддържа определена численост и минометен и артилерийски огън.

"Офанзивата на врага продължава през настоящата седмица в три направления - Бахмут, Авдиевка и Маринка", каза Малиар.

В Лиманско направление противникът периодично намалява активността си, тъй като търпи неуспехи поради активната защита на украинските войски.

"През седмицата врагът имаше малък успех в определени райони, но нашите защитници си върнаха загубените позиции", отбеляза Малиар.

Сега най-горещо е в Бахмут и Маринка. Противникът продължава атаката в района на Бахмут, уточни тя.

Русия докладва успехи и още четири квартала на Бахмут

Русия докладва успехи и още четири квартала на Бахмут

В сводката на Конашенков се докладва за над 300 убити украинци и поне 250 ранени, взети в плен

"В град Бахмут се водят ожесточени битки. Врагът не е в състояние да овладее града, въпреки факта, че хвърли всички ресурси в битката и дори имаше успех в някои райони. Нашите бойци отблъскват многобройни атаки и водят контраатака в определени сектори. Отбраната на Бахмут се справя с поставените й военни задачи", заключи Малиар.

Въоръжените сили на Украйна са отбили 20 вражески атаки в три направления - Бахмут, Авдиевка и Маринка.

Припомняме, че ден по-рано Русия докладва успехи и още четири квартала на Бахмут.

Руските войски са превзели още четири части на града, съобщи в неделя Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната в Москва. От месеци Бахмут е подложен на съвместна атака от страна на руската армия и наемническите сили "Вагнер". Според собствената им информация нападателите вече контролират около 85 % от града. Украинското ръководство настоява да задържи града, който междувременно е до голяма степен разрушен. В сутрешното изявление на генералния щаб на Украйна потвърди, че пътят на снабдяване, който използват е активен и под техен контрол.

През денонощието украинските военни отблъснаха повече от 20 атаки на руските нашественици. Противникът се съсредоточава върху провеждането на настъпателни действия в направленията Бахмут, Авдеевски и Мариински. Според вечерния доклад на 30 април на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, Бахмут и Маринка остават в епицентъра на военните действия, но продължават да държат линията.

Не можеше да се намери обаче независимо потвърждение на съобщението на руското военно командване.