Украйна се готви за "неизбежна" контраофанзива и изпраща добре подготвени части в опустошения град Бахмут, който от месеци е център на сраженията. Това заяви основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, цитиран от "Ройтерс".

В аудиозапис, публикуван в "Телеграм", той поднови критиките си към руските служби за сигурност, като посочи, че има "предателство", което се случва вътре в Русия и упрекна Министерството на отбраната, че не е изпратило на бойците му така необходимите боеприпаси.

"Днес добре обучени вражески части вече са хвърлени в Бахмут. Контраофанзивата на украинците е неизбежна", предупреди Пригожин и добави, че очаква тази кампания да започне някъде след 2 май, когато времето се подобри и земята изсъхне.

От месеци шефът на "Вагнер" води открита битка с министъра на отбраната Сергей Шойгу относно воденето на войната. Той твърди, че неговите бойци са понесли пет пъти повече жертви поради липса на подкрепа от Москва.

Руското МО се похвали с превземането на три квартала в Бахмут

Руското МО се похвали с превземането на три квартала в Бахмут

В изявлението не се споменава ЧВК "Вагнер"

Пригожин повдигна въпроса и защо руските сили не са започнали офанзива срещу близките градове Славянск или Краматорск в Източна Украйна, за да облекчат натиска върху Бахмут.

Той обаче увери, че неговите сили ще направят всичко необходимо, за да спрат всеки опит на Украйна да си върне града.

"Ще напредваме на всяка цена само за да смажем украинската армия и да попречим на настъплението ѝ", закани се Пригожин.

Русия твърди, че превземането на Бахмут ще ѝ позволи да организира по-нататъшни настъпления в Източна Украйна. Въпреки че омаловажава стратегическото значение на града за Москва, украинският президент Володимир Зеленски многократно отказваше да изтегли силите си оттам.

Превземането на Бахмут, за който на 11 април Пригожин обяви, че е над 80% под контрола на "Вагнер", ще бъде първата голяма победа на Русия в конфликта след поредица от мащабни отстъпления от Харковска и Херсонска област миналата есен.

Пригожин не вижда признаци за изтегляне на украинските сили от Бахмут

Пригожин не вижда признаци за изтегляне на украинските сили от Бахмут

"Врагът не отива никъде"