Изглежда, че руското министерство на отбраната (МО) е деприоритизирало офанзивата в Бахмут в полза на подготовката за защита срещу очаквана украинска контранастъпление. С това поставя групата "Вагнер" и финансиста ѝ Евгений Пригожин в потенциално трудна позиция.

Пригожин пусна поредица от видеоклипове на 4 и 5 май, в които обяви, че "Вагнер" ще се изтегли от Бахмут на 10 май, освен ако не получи необходимите доставки и отправи особено остри и емоционални атаки срещу началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов, руския министър на отбраната Сергей Шойгу и руското министерство на отбраната.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Осезаемото отчаяние на Пригожин във видеоклиповете, един от които показва труповете на наскоро починали бойци на "Вагнер", бележи значителна риторична промяна в неговите продължаващи молби за увеличаване на подкрепата на руското МО за "Вагнер" в Бахмут. Неговият видим и дълбок гняв подсказва, че руското министерство на отбраната вероятно е деприоритизирало Бахмут и е изместило оперативния фокус другаде. Това може сериозно да компрометира способността на "Вагнер" да действа ефективно. "Вагнер" обаче не е прекратил усилията си да превземе напълно Бахмут въпреки намаления достъп до боеприпаси и други необходими доставки. Пригожин не показва желание да премине към отбрана в града.

Пригожин: "Вагнер" се оттегля от Бахмут да ближе раните си

Пригожин: "Вагнер" се оттегля от Бахмут да ближе раните си

Причината- големите загуби и липсата на достатъчно доставки на боеприпаси

Продължаващото упорство на "Вагнер" в рамките на Бахмут е несъвместимо с цялостното забавяне на темпото на руските настъпателни операции на други места в Украйна, тъй като изглежда, че конвенционалните руски сили до голяма степен изместват фокуса си, за да се подготвят да приемат дългоочакваната украинска контраофанзива.

Освен много ограничените и локализирани атаки в района на Кремина и близо до град Донецк, руските сили до голяма степен са прекратили офанзивните операции, което вероятно означава преход към отбрана.

Би било оперативно разумно решение руското МО да започне да задържа и складира боеприпаси и доставки, за да се подготви за всякакви украински контраофанзивни действия, а отчаяните изявления на Пригожин показват, че руското МО вероятно ще го направи. ISW наскоро съобщи, че Пригожин е започнал да се обръща към руското Министерство на отбраната да предостави отново на "Вагнер" необходимите муниции след кратък период, през който изглеждаше, че отношенията между Пригожин и руското военно ръководство са се подобрили.

Подновеният гняв на Пригожин достигна своя връх във видеото от 4 май, на което Пригожин по същество крещи на Герасимов и Шойгу и ги обвинява в смъртта на бойците на Вагнер.

Загубите, понесени от "Вагнер" в Бахмут, заедно с вероятното премахване на приоритета на усилията за Бахмут от руското МО, може да оставят Пригожин и Вагнер в особено лошо положение. Не е ясно дали Пригожин наистина възнамерява да се оттегли от Бахмут на 10 май или е направил това съобщение в последен опит да си осигури подкрепа от Министерството на отбраната. Ако "Вагнер" наистина се оттегли, тогава вероятно ще се нуждае от оборудване на руското МО за защита и улесняване на ретроградността. Освен това на руската армия липсват резервите, необходими за окомплектоване на позициите, които може да изостави в Бахмут.

Огромните загуби, понесени в Бахмут в името на тактическите печалби, както и цялостната промяна на руската армия към по-предпазлива позиция, подготвяща се за отбранителни операции, изглежда предлагат на украинските сили възможности за плодотворни контраатаки в различни области на отпред. Украинските сили изглежда се възползват от някои от тези възможности, както е отбелязано по-долу, но ISW не счита, че тези контраатаки непременно са част от очакваната контраофанзива.

Украйна: Русия праща още вагнеровци в Бахмут, иска победа за 9 май

Украйна: Русия праща още вагнеровци в Бахмут, иска победа за 9 май

Москва изтегля бойци на "Вагнер" от позиции по цялата настъпателна линия

Съобщава се, че наскоро уволненият бивш заместник-министър на отбраната по логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев служи като заместник-командир на групата, вероятно като част от кампанията на "Вагнер" за запазване на достъпа до руските военни доставки. Руски блогър, свързан с "Вагнер", публикува кадри на 4 и 5 май, които претендират да показват Мизинцев, действащ като заместник-командир на Вагнер и обсъждащ логистични и тактически въпроси с бойците на Вагнер в района на Бахмут.

Пригожин публично предлага командния пост на Мизинцев след уволнението му на 27 април, а Пригожин твърди на 5 май, че Мизинцев в качеството си на ръководител на логистиката е доставял на Вагнер боеприпаси с ниско качество.

Пригожин може да е назначил Мизинцев за заместник-командир на Вагнер в опит да използва разбирането и взаимоотношенията на Мизинцев с логистичния апарат на руската армия, за да запази достъпа до боеприпаси и доставки на фона на очевидно пренасочване на приоритетите извън зоната на отговорност на "Вагнер". Съобщава се, че Мизинцев е бил уволнен, след като командирът на руските въздушнодесантни сили Михаил Теплински, вероятно фигура против Герасимов, е извършил проверки на готовността, които разкриват, че на руския Северен флот липсват доставки, което вероятно показва, че Мизинцев е изпаднал в немилост и на двете фракции в МО и се е присъединил "Вагнер" ще запази командната роля в Украйна.

Промените, които вероятно ще настъпят в логистичния апарат на руската армия, свързани с промяната на приоритетите на доставките за отбранителни операции, вероятно ще попречат на предполагаемите усилия на Мизинцев да запази достъпа на Вагнер до доставки.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на новоназначения заместник-министър на логистиката Алексей Кузменков да контролира доставките на оръжия и оборудване за руските сили в Украйна. Руското министерство на отбраната (МО) съобщи на 5 май, че Шойгу е дал заповедта на Кузменков по време на проверка на силите и военната техника в Южния военен окръг.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Кузменков е подарил на Шойгу нови танкове, бойни бронирани машини и друго оборудване и твърди, че руските военно-промишлени предприятия са ремонтирали оборудване със скорост, по-бърза от тази на загубите на оборудване. Шойгу вероятно се е срещнал с Кузменков, за да ускори запазването и пренастройването на логистичните и поддържащи процеси преди очакваните предстоящи украински контранастъпателни операции. Срещата на Шойгу с новия ръководител на логистиката на фона на опита на Вагнер да запази достъпа до логистичния апарат на руската армия допълнително предполага, че Вагнер ще се бори да поддържа сегашното си ниво на провизии от Министерството на отбраната.

Съобщава се, че ръководителят на Руския съвет по правата на човека Валери Фадеев заяви, че руските власти трябва да регулират каналите на Telegram подобно на начина, по който Русия цензурира контролираните от държавата медии. Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи на 5 май, че Фадеев призова руските власти да "анализират дейностите, за да обмислят въвеждането на законодателство за регулиране на Telegram.

Руският първи заместник-председател на Гражданската камара за медии и масова комуникация Александър Малкевич подкрепи регулацията на каналите в Telegram, твърдейки, че традиционните форми на медии и "новите медии" трябва да бъдат на равна нога, защото "новите медии" имат "само права, а не задължения." Подкрепата на Фадеев за цензурата на Telegram също е забележителна, тъй като известният руски блогър Александър Коц също служи в Руския съвет по правата на човека. ISW по-рано съобщи за усилията на руските власти да стимулират автоцензурата в информационното пространство.

Кадиров готов да замени Пригожин в Бахмут

Кадиров готов да замени Пригожин в Бахмут

След заплахата, че "Вагнер" се изтегля

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава собствените си лични усилия за генериране на сили, насочени към осигуряване на благоволението на руския президент Владимир Путин. Кадиров публикува кадри на 4 май, за да покаже друга група доброволци, обучени в Университета на специалните сили в Гудермес, Чечня, разположени в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия наскоро изключи Чечня от списъка на регионите, в които се предоставят допълнителни гаранции и компенсации за военнослужещите. Кадиров може да се е съгласил Чечня да бъде изключена от допълнителни облаги, за да се намалят разходите за наемане на паралелни военни структури на Кадиров за МО. Путин вероятно е оказал натиск върху Кадиров по време на среща на 13 март да увеличи ролята на чеченските бойци в бойните операции в Украйна и Кадиров изглежда използва ролята на Чечня в руската военна сфера, за да стартира подновена кампания за възстановяване на националното внимание.

Кадиров се срещна с представители на Националния изследователски център "Институт Курчатов" на 4 май, за да обсъдят чеченския принос към отбранителната индустриална база на Русия.