Подразделенията на специалните части на Ахмат са готови да заемат позициите на ЧВК "Вагнер" в Артемовск (Бахмут). Това съобщи в петък ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров. Той направи изявлението в своя канал в Telegram.

Така той коментира изявлението на основателя на ЧВК Евгений Пригожин за плановете на подразделението да прехвърли позиции в града на войските на руското министерство на отбраната.

"Да, ако по-големият брат Пригожин и "Вагнер" напуснат, тогава Генералният щаб ще загуби опитна бойна единица, а по-малкият брат Кадиров и "Ахмат" ще заемат нейното място в Артемовск. Ако сценарият все още е такъв, тогава нашите бойци вече са готови да напред и превземат града, но бих искал да вземем останалите два километра от града не с цената на живота на войниците, а в резултат на взаимно разбиране, подкрепа, решителност на командването и бойците да изпълнят заповедта", написа Кадиров.

Ръководителят на Чечня подчерта, че смята за погрешно да показва телата на загиналите си другари в името на обществения протест. Той призова страните да се срещнат на място и да разрешат недоразуменията в името на обща победа.

"Интересите на държавата и сигурността на страната трябва да са на първо място. И когато НПРО приключи, бих искал всички ние, всеки боец, всеки командир, всеки руски патриот да бъдем победители. Заедно", добави Кадиров.

По-рано Пригожин каза, че до 9 май подразделенията на Вагнер ще останат на позиции в Артемовск, а след това ще "отидат в тиловите лагери", за да "ближат раните си" там и да спасят личния състав от загуби. Той направи изявление и за липсата на боеприпаси за ЧВК "Вагнер".

Пригожин: "Вагнер" се оттегля от Бахмут да ближе раните си

Пригожин: "Вагнер" се оттегля от Бахмут да ближе раните си

Причината- големите загуби и липсата на достатъчно доставки на боеприпаси

Припомняме, че основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че неговите сили напускат украинския град Бахмут, който се опитват да превземат от миналото лято.

Като причина се посочват големите загуби и липсата на достатъчно доставки на боеприпаси, което обрича бойците на "Вагнер" на безсмислена смърт. Оттеглянето ще се случи на 10 май по думите на Пригожин.

"Заявявам от името на бойците на Вагнер, от името на командването на Вагнер, че на 10 май 2023 г. сме длъжни да прехвърлим позиции в селището Бахмут към части на министерството на отбраната и да изтеглим останките на Вагнер в логистични лагери да ближем раните си".

ЧВК "Вагнер" оглавява опитите на Русия да превземе Бахмут още от миналото лято, в най-дългата и кръвопролитна битка на войната в Украйна.

Все пак не е сигурно дали изявлението на Пригожин може да се приеме за чиста монета, тъй като той и преди е правил импулсивни коментари. Именно миналата седмица той първо заяви, че на вагнерианците е било наредено да прекратят огъня заради посещението на американските журналисти в Бахмут, а след това го нарече "военен хумор".

До последно основателят на ЧВК не даваше сигнали за намеренията си, които днес обяви, въпреки очакваната контраофанзива на Украйна в близките дни. Пригожин не спира и критиките си към руските служби за сигурност и Министерството на отбраната, с твърденията, че бойците му така и не получили необходимите боеприпаси.

Украйна: Русия праща още вагнеровци в Бахмут, иска победа за 9 май

Украйна: Русия праща още вагнеровци в Бахмут, иска победа за 9 май

Москва изтегля бойци на "Вагнер" от позиции по цялата настъпателна линия

Пригожин публикува в петък изпълнен с псувни видеоклип, в който стоейки в поле от трупове, обвинява висшите началници на отбраната за понесените загуби.

Основателят на ЧВК "Вагнер" отново разпали дългогодишната вражда с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, когото Пригожин многократно е обвинявал, че лишава силите му от боеприпаси.

Във видеото Пригожин стои до десетки окървавени трупове, които по думите му са на бойци на "Вагнер". В публикувания от пресслужбата му видеоклип псувните са заглушени, пише Reuters.

"Имаме 70% недостиг на боеприпаси. Шойгу! Герасимов! Къде са **** боеприпаси?" - бунтува се Пригожин.

Според него загубите на "Вагнер" са щели да бъдат 5 пъти по-малко, ако бойците бяха адекватно снабдени.