Украйна обвини Русия, че е атакувала обсадения град Бахмут с фосфорни боеприпаси, информира БиБиСи. Кадри разпространени от украинската армия показват пламъци в Бахмут и как вещество, изглеждащо като бял фосфор, вали върху града.

Оръжията с бял фосфор не са забранени, но използването им в цивилни зони се счита за военно престъпление. Те създават бързо разпространяващи се пожари, които са много трудни за гасене. Русия е била обвинявана, че ги използва и преди.

Русия се опитва да превземе Бахмут от месеци, въпреки съмнителната му стратегическа стойност.

В Twitter, украинското министерство на отбраната съобщи, че атаката с фосфор е била насочена към неокупирани райони на Бахмут. Командването на специалните сили на Киев добави, че силите на Москва продължават да унищожават града.

Русия беше обвинена, че използва бял фосфор няколко пъти, откакто започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година, включително по време на обсадата на Мариупол в началото на войната. Москва никога не е признавала публично, че използва бял фосфор, а миналата година прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Русия никога не е нарушавала международните конвенции.

Белият фосфор е вещество, подобно на восък, което се запалва при контакт с кислород, създавайки ярки струйки дим. Той гори при 800 градуса по Целзий и може да причини екстремни изгаряния по човешката плът. Освен това е изключително лепкав и труден за отстраняване и може да се възпламени отново.

Химикалът е бил използван многократно през последните 15 години, включително от американските сили срещу бойци на Ислямска Държава в Ирак и Сирия.

Атаката идва ден, след като командирът на руската паравоенна група "Вагнер" обяви, че ще изтегли силите си от Бахмут на 10 май заради доставките на боеприпаси. Въпреки твърденията на Пригожин, високопоставени украински служители твърдят, че Вагнер всъщност преразпределя наемници към Бахмут в опит да превземе града преди честванията на Деня на победата в Русия.

Русия изстреляла фосфорни боеприпаси срещу местност край Часов Яр

Русия изстреляла фосфорни боеприпаси срещу местност край Часов Яр

Не е ясно дали набелязаното място е позиция, държана от украинските сили