Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини редовната руска армия, че е отстъпила с 570 метра северно от град Бахмут и е оставила фланговете на собствените му бойци открити, съобщава "Ройтерс".

Силите на "Вагнер" оглавяват нападението срещу Бахмут - една от най-кръвопролитните и продълижтелни битки във войната, като през последните месеци разчитат и на известна подкрепа от редовната армия.

Пригожин, който многократно е обвинявал висшето военно ръководство на Русия, че не прави достатъчно в подкрепа на хората му, поиска от Министерството на отбраната да направи всичко възможно, за да защити фланговете на Бахмут след отстъплението на редовната руска войска.

"За съжаление, части на руското министерство на отбраната се изтеглиха с 570 метра на север от Бахмут, оставяйки открити нашите флангове", оплака се шефът на "Вагнер" в аудиозапис.

Британското разузнаване: Украйна постига тактически напредък в Бахмут

Британското разузнаване: Украйна постига тактически напредък в Бахмут

Украинските сили отблъснаха руската фронтова линия на северозапад от града

"Обръщам се публично към висшето ръководство на Министерството на отбраната, защото писмата ми не се четат: Моля, не предавайте фланговете", настоя той. Думите му бяха насочени към руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Групата "Вагнер" твърди, че е превзела по-голямата част от разрушения град - макар и с цената на огромни човешки загуби. Украйна обаче посочва, че през последните дни нейните сили са отвоювали територия около Бахмут.

По-рано днес украинската армия обяви, че е постигнала напредък с 500 метра на някои позиции.

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия
Обновена

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия

Лидерът на "Вагнер" за първи път завоалирано отправи упрек и към Путин

Украински официални лица уточниха, че напредъкът на силите им около Бахмут не е част от планираното от Киев по-широко контранастъпление.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили около Бахмут след месеци на тежки боеве, а Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север от града.

На 15 май Украйна обяви официално първи успехи край града.

Москва гледа на Бахмут - град с около 70 000 жители преди избухването на войната преди близо 15 месеца, като на стъпало към превземането на останалата част от Източен Донбас.