Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин направи загадъчен, но изпълнен с цветисти думи коментар относно отговорниците за войната на Русия срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

С изявлението си той рискува да го навлече още повече проблеми с Кремъл.

В дълъг аудиозапис относно предполагаемата липса на боеприпаси за неговите бойци в Източна Украйна, Пригожин спомена фигура, която нарече "щастлив дядо", смятащ, че всичко е наред с военната кампания, която Москва нарича "специална военна операция".

Думите на лидера на "Вагнер" бяха във връзка с това, което според него е продължаващият отказ на Министерството на отбраната на Русия да достави на бойците му необходимия брой боеприпаси за поемането на пълен контрол над град Бахмут.

От своя страна, Министерството на отбраната увери, че работи, за да гарантира, че всички бойни части разполагат с това, от което се нуждаят.

Пригожин още не вижда обещаните снаряди

Пригожин още не вижда обещаните снаряди

Той не иска да "разваля" парада днес

"И щастливият дядо си мисли, че е добър. Ако се окаже прав, Бог да дава здраве на всички. Но какво ще прави страната, нашите деца, внуци, които са бъдещето на Русия, и как да спечелим тази война, ако случайно - това е само мое предположение - се окаже, че този дядо е пълна ****глава?", запита риторично Пригожин.

Самоличността на дядото, споменат от Пригожин, остана неясна, но достатъчно двусмислена, за да породи спекулации.

По-рано Пригожин е критикувал министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, но е избягвал всякакви лични нападки към президента Владимир Путин.

Според анализатори неговите нестабилни изблици през последните дни - заканата, че силите му ще се изтеглят от Бахмут поради проблема с боеприпасите, последвана от заявката, че те все пак ще останат на фронта, а след това отново намек за изтегляне - изглеждат като опит да отклони вината за липса на бърз успех на бойното поле.

Типичният стил на Пригожин, особено във видеоизявленията му, който е смесица между жаргон и иносказателност, не може да позволи ясно и категорично тълкувание. Той идва обаче на фона на традиционната реч на руския президент Путин, с която се открива Парадът на победата на Червения площад в Москва, с който Русия отбелязва най-важния си празник - Победата над фашизма във ВСВ.

Тази година парадът беше значително по-скромен, а самата реч на Владимир Путин - много по-лаконична. Впечатление направи и това, че в нея липсваха почти исторически препратки и широки аналогии, а акцент бе поставен на настоящето и най-вече на настоящата война, който Русия води в Украйна.

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

Москва готви руския елит за продължителна война