Днес цивилизацията отново се намира в решаващ, граничен момент, срещу Русия отново се води война, но страната ще успее да гарантира сигурността си. Това заяви руският президент Владимир Путин в словото си на Парада на победата на Червения площад.

"Днес цивилизацията отново се намира в преломен решителен момент. Срещу нашата родина отново започна истинска война, но ние отблъснахме международния тероризъм, ще защитим и жителите на Донбас, ще гарантираме нашата сигурност", каза президентът на Русия Владимир Путин, говорейки на парада на Деня на победата на Червения площад в Москва.

Тази година речта на Путин премина под знака на т.нар. специална военна операция, както наричат в Русия войната, която водят в Украйна.

Миналата година словото на Путин бе значително по-продължително, както и преди всичко с исторически препратки. За разлика от тази година, в която руският президент бе значително по-лаконичен, а думите му преди всичко бяха посветени на настоящето. Прави впечатление нееднократното използване на думата "война", макар и в широкия контекст на тезата, че срещу Русия се води война.

Бъдещето на руската държавност зависи от участниците в специалната военна операция, е признание от думите на руския президент, според когото сега няма "по-важно нещо от военното дело на участниците в СВО". Руската федерация се гордее с всички участници в специалната военна операция, увери Путин, като е убеден, че цялата страна се е мобилизирала в подкрепа на героите на "специалната военна операция" и всички са готови да помагат и се молят за тях.

Владимир Путин нарече властите в Украйна, в която руските войски нахлуха по негова заповед през февруари миналата година, "престъпен режим", а украинският народ бил стана заложник на държавен преврат и плановете на Запада, което е и причината за сегашната катастрофа в Украйна.

Той отново отправи множество обвинения срещу Запада, включително за престъпления спрямо Русия, като посочи разрушаването на мемориали и паметници на съветските войници в западните страни. "Западните елити отново разиграват хората, сеят национализъм..., те забравиха до какво са довели претенциите на нацистите", каза Путин.

"Тяхната цел е да постигнат разпадане и унищожение на нашата страна, да зачеркнат резултатите от Втората световна война, окончателно да разрушат системата на глобалната сигурност и международното право и да удушат всички суверенни центрове на развитие", каза Путин.

ISW: На парада Путин демонстрира влиянието си в Централна Азия

ISW: На парада Путин демонстрира влиянието си в Централна Азия

Руските източници преувеличават ефективността на ударите с дронове

Главнокомандващият на Сухопътните войски генерал Олег Салюков командваше парада, а министърът на отбраната Сергей Шойгу го прие. Когато тръгваше към Червения площад, Шойгу се прекръсти.

В парада участваха над 8 000 военнослужещи, включително участващи във военни действия на територията на Украйна, както и 125 единици военна техника. По Червения площад се разходиха и балистични ракети, макар че като цяло парадът бе значително съкратен.

Речта на Путин беше изслушана от лидерите на седем държави от бившия СССР, пристигнали в Москва за Парада - на Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Минута мълчание на Червения площад за загубите на руската армия в Украйна

Минута мълчание на Червения площад за загубите на руската армия в Украйна

Путин: За разлика от Запада Русия никога няма да се откаже от любовта си към родината