Украинската армия обяви, че е постигнала нов напредък в тежките боеве край град Бахмут, съобщава "Ройтерс".

Военният говорител Сергий Череватий обаче посочи, че Русия продължава да изпраща нови части, включително парашутисти.

Във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е имало продължителен руски обстрел в няколко региона на страната. По негови думи тези атаки показват необходимостта от по-нататъшен международен натиск върху Москва.

Последните данни за Бахмут на украинските въоръжени сили от последната седмица потвърждават, че руските сили са били отблъснати в някои райони.

"Успешно провеждаме отбранителна операция, контраатакуваме и през този ден нашите части са напреднали с 500 метра на някои позиции", съобщи Череватий.

Украйна отвоювала територии около Бахмут, но Русия напредва в града

Украйна отвоювала територии около Бахмут, но Русия напредва в града

Тежките боеве продължават

Той посочи, че не забелязва признаци на недостиг на боеприпаси на руските сили, което противоречи на изявленията на Евгений Пригожин - ръководителят на руската наемническа група "Вагнер", която оглавява нападението в Бахмут.

Врагът се стреми да превземе града по всевъзможни начини и нанася удари с всякакви ракетни системи, отчете той и допълни, че руските сили прехвърлят нови части в града - предимно парашутисти, в опит да постигнат междинен успех.

До момента Русия не е коментирала думите на Череватий, но руското министерство на отбраната съобщи, че силите му продължават боевете за превземане на западните части на Бахмут.

Британското разузнаване: Украйна постига тактически напредък в Бахмут

Британското разузнаване: Украйна постига тактически напредък в Бахмут

Украинските сили отблъснаха руската фронтова линия на северозапад от града

Москва гледа на Бахмут - град с около 70 000 жители преди избухването на войната преди близо 15 месеца, като на стъпало към превземането на останалата част от Източен Донбас.

Украински официални лица уточниха, че напредъкът на силите им около Бахмут не е част от планираното от Киев по-широко контранастъпление.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили около Бахмут след месеци на тежки боеве, а Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север от града.

На 15 май Украйна обяви официално първи успехи край града.