Украинските войски са постигнали успехи около Бахмут през последните дни, но руските сили са напреднали леко в самия град в Източна Украйна. Това заяви украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр, цитирана от "Ройтерс".

Тя посочи, че през последните няколко дни украинската армия е отвоювала около 20 квадратни километра от руските сили около Бахмут, където от месеци се водят ожесточени сражения.

По-рано Маляр уточни, че украинският напредък около Бахмут не е част от планираното от Киев по-широко контранастъпление и подчерта, че събитията там "не трябва да се изваждат от контекста".

"В рамките на няколко дни нашите войски освободиха около 20 квадратни километра от врага в северната и южната част на предградията на Бахмут. В същото време врагът напредва в самия Бахмут, като напълно унищожава града с артилерия", написа тя в "Телеграм".

Украйна обяви официално първи успехи край Бахмут

Украйна обяви официално първи успехи край Бахмут

Това позволява по-добро снабдяване

Маляр повтори, че Русия изпраща нови парашутисти и добави: "Тежките боеве продължават с различен резултат".

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили около Бахмут след месеци на тежки боеве, а Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север от града.

Вчера Украйна обяви официално първи успехи край града.

Москва гледа на Бахмут - град с около 70 000 жители преди избухването на войната преди близо 15 месеца, като на стъпало към превземането на останалата част от Източен Донбас.

Британското разузнаване: Украйна постига тактически напредък в Бахмут

Британското разузнаване: Украйна постига тактически напредък в Бахмут

Украинските сили отблъснаха руската фронтова линия на северозапад от града