През последното денонощие въоръжените сили на Украйна напреднаха с още 150-1700 метра около Бахмут в различни райони. Това заяви в четвъртък Сергей Череватий, представител на Източната група украински войски, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"По време на боевете нашите части, въпреки че нямат превес в личен състав, снаряди и техника, продължават да настъпват по фланговете. През изминалото денонощие успяхме да преодолеем разстояние от 150 до 1700 метра", каза той.

Изявлението на представителя на въоръжените сили на Украйна беше частично потвърдено от ръководителя на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин.

"За съжаление части на руското министерство на отбраната отстъпиха до 570 метра северно от Бахмут, разкривайки нашите флангове. Обръщам се публично към висшето ръководство на министерството на отбраната, защото писмата ми не се четат. Имам молба към вас: Валерий Василиевич (Герасимов), Сергей Кужугетович (Шойгу), моля, не предавайте фланговете, не предавайте селището, останете колкото можете още няколко дни, направете всичко по силите си, за не се разпадат фланговете", каза Пригожин.

Украйна отвоювала територии около Бахмут, но Русия напредва в града

Украйна отвоювала територии около Бахмут, но Русия напредва в града

Тежките боеве продължават

Но в сряда вечерта Пригожин съобщи, че неговите наемници са напреднали в Бахмут на разстояние до 260 метра.

"Под контрола на врага останаха 1,28 кв. км. Врагът оказва яростна съпротива, битката се води за всяка къща, за всеки вход, за всеки квадратен метър територия", се казва в изявлението му.

Той отново обвини руските части, че са напуснали позициите си по фланговете, но обеща, че въпреки това Бахмут ще бъде превзет.

ISW: Украйна иска да обкръжи Бахмут

ISW: Украйна иска да обкръжи Бахмут

С ракетни удари Кремъл иска да спре контраатаката на Киев

От командването на т. нар. ДНР, която от 2014 г. окупира част от Донецка област, също казват, че Бахмут ще бъде превзет скоро, но не се наемат да прогнозират кога. "Все още не мога да дам дата, има твърде много фактори", цитира ТАСС думите на Пушилин, ръководител на ДНР.

Близки до него източници по-рано съобщиха, че в момента руските сили контролират почти 90% от територията на Бахмут. В същото време обстановката остава напрегната, секторът в западната част на града остава под контрола на въоръжените сили на Украйна. Заедно с намиращия се по-високо съседен град Часов Яр, това позволява на украинските войски да осигурят маршрути за снабдяване на украинските войници, защитаващи града, както и ефективно да нанасят удари по руските сили, които го щурмуват.

Американският институт за изследване на войната (ISW) отбеляза в доклад предишната вечер, че докато украинските контраатаки при Бахмут са били ограничени, руските сили вече са започнали да губят инициатива на бойното поле на този етап.

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Руските сили не се оттеглят тактически от някои позиции, а бягат, докато украинската армия заема тактически важни точки

Миналата седмица украинската армия съобщи, че е започнала да отблъсква руските сили около Бахмут след месеци на тежки боеве, а Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север от града.

На 15 май Украйна обяви официално първи успехи край града.

Москва гледа на Бахмут - град с около 70 000 жители преди избухването на войната преди близо 15 месеца, като на стъпало към превземането на останалата част от Източен Донбас.

Британската разведка: Русия е хвърлила в Бахмут бригада с нисък морал

Британската разведка: Русия е хвърлила в Бахмут бригада с нисък морал

И ограничена бойна ефективност