Руски и украински официални лица признаха за продължаващите ограничени украински контраатаки близо до Бахмут на 17 май. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че украинските сили напредват в неопределени райони по фланговете на Бахмут.

Говорителят на украинската Източна група въоръжени сили полковник Сергий Череватий заяви, че украинските сили са напреднали до 500 метра в посока Бахмут през изминалия ден и продължават да атакуват руските флангове.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските въздушнодесантни сили са направили незначителен напредък, но признава продължаващите украински контраатаки срещу фланговете на Бахмут близо до Богдановка (5 км северозападно от Бахмут) и Ивановске (6 км западно от Бахмут).

Това коментира в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Украйна отвоювала територии около Бахмут, но Русия напредва в града

Украйна отвоювала територии около Бахмут, но Русия напредва в града

Тежките боеве продължават

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин обаче отрече твърдението на Министерството на отбраната за териториални придобивки и разкритикува Министерството на отбраната, че погрешно представя отстъплението като завземане на нови позиции.

Виден блогър се оплака, че руските сили сега трябва да реагират на украинските действия, намеквайки, че руските сили губят инициативата в района на Бахмут въпреки ограничения характер на украинските контраатаки в района.

Украински официални лица съобщиха, че характеристиките на терена ограничават украинските настъпателни операции през река Днепър в Херсонска област. Ръководителят на Обединения пресцентър на украинските южни сили Наталия Хуменюк призна, че ширината на река Днепър пречи на украинското териториално настъпление в Херсонска област и призова обществеността да забрави за украинските настъпателни действия в посока Херсон.

Полковникът от украинските служби за сигурност Роман Костенко заяви на 14 май, че украинските сили са изтласкали руските сили от островите близо до град Херсон, но, че островите имат лош терен, нямат окопи, предлагат ограничено укритие и земята винаги е мокра.

Може ли Украйна да бори руските хиперзвукови ракети с "Пейтриът"?

Може ли Украйна да бори руските хиперзвукови ракети с "Пейтриът"?

Ето какво показват характеристиките на американската система за ПВО

Американски служители съобщиха, че системата за противовъздушна отбрана Patriot е в действие, след като руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руските ракетни удари срещу Киев са унищожили системата на 16 май. CNN цитира трима американски служители, които заявяват, че системата за противовъздушна отбрана Patriot все още работи, въпреки че руското МО твърди, че ракета "Кинжал" го е унищожила.

Анонимен служител на отбраната на САЩ по-рано каза пред CNN, че системата Patriot вероятно е претърпяла щети, но трима служители уточниха, че системата е претърпяла минимални щети, които не възпрепятстват нейните операции.

Официални лица не уточниха дали руски ракети или отломки са причинили щетите.

Съобщава се, че Кремъл обвини трима учени по хиперзвукови ракети в държавна измяна. Служители на Института по теоретична и приложна математика на Сибирския клон на Руската академия на науките публикуваха отворено писмо на 15 май в защита на трима свои учени - Анатолий Маслов, Александър Шиплюк и Валерий Звегинцев, за които според съобщенията руските власти са арестувани през миналата година по подозрение за извършване на "държавна измяна".

В отвореното писмо се отбелязва още, че тези арести възпират по-младото поколение от преследване на кариера в науката, което допринася за намаляване на качеството на научните изследвания. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е запознат с отвореното писмо и че руските служби за сигурност са замесени. 

Избрани руски силовици вероятно се опитват да предупредят Пригожин, че трябва да прекрати политическите си амбиции в Русия. Той отговори на медийно запитване на 17 май относно няколко твърдения от руски канали Telegram — за които се твърди, че са свързани с руската президентска администрация и руското министерство на отбраната (МО) — относно политическите стремежи на Пригожин в Русия.

Тези канали твърдяха, че Пригожин използва битката за Бахмут и войната в Украйна, за да стане политическа фигура в Русия, вместо да се бори за интересите на Русия.

Журналистът директно попита Пригожин дали смята, че руски силоваци се опитват да му сигнализират чрез тези канали в Telegram.

Пригожин потвърди, че е имал взаимодействие с неназован руски високопоставен служител наскоро, който го е обвинил, че умишлено е действал в свой личен интерес.

Пригожин подчерта, че това длъжностно лице не е руският президент Владимир Путин, но индиректно намекна, че тези настроения са широко разпространени в руската президентска администрация - отбелязвайки, че публикациите в Telegram отразяват колективното мнение на бюрократичната общност.

Руските силоваци може би сплашват руски служители, свързани с Пригожин, за да обезсърчат сътрудничеството им с "Вагнер". Един от каналите в Telegram, споменат в медийното запитване, отбеляза, че Пригожин губи контакт с председателя на руската Държавна дума Вячеслав Володин и се е скарал с първия заместник-началник на администрацията на руския президент Сергей Кириенко, който първоначално го е подкрепил.

Володин например е спрял да прокарва дневния ред на "Вагнер", за да избегне конфликт с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Каналът отбеляза, че член на Руската комунистическа партия, Виктор Соболев, първоначално е подкрепил законопроект, който е в полза на "Вагнер", само за да я заклейми като "незаконна въоръжена формация" на 15 май.

Каналът отбеляза, че Пригожин все още поддържа връзка с администрацията на Путин чрез началника на администрацията на руския президент Антон Вайно и отбеляза, че съдбата на Пригожин е изцяло в ръцете на Путин. Съобщава се, че Шойгу неуспешно се опитва да убеди Путин да елиминира Пригожин поради неуспеха на Пригожин да осигури победи на бойното поле - което вероятно показва, че кървавите усилия на Пригожин да превземе Бахмут всъщност са опит да се конкурира с Шойгу.

Силоваците изглеждат неуспешни в опитите си да изплашат Пригожин и да го накарат да се подчини. Пригожин заяви, че е готов да се изправи срещу "бюрократите" и ги обвини, че се опитват да получат повече власт, докато използват "Вагнер" за водене на войната. Пригожин също обвини неназовани официални лица, че са апатични относно руските смъртни случаи на фронтовата линия и саркастично заяви, че бъдещият руски министър на отбраната е в Бахмут повече от седмица, когато отговаря на въпрос дали Шойгу е приел поканата му да посети фронтовата линия на Бахмут.

Пригожин наскоро разгласи сътрудничеството си с бившия руски заместник-министър на отбраната по логистиката, превърнал се в заместник-командир на групата генерал-полковник Михаил Мизинцев, и е възможно Пригожин да се опитва да го рекламира като заместник на Шойгу.

ISW: Пригожин не се счита предател след контактите с Киев

ISW: Пригожин не се счита предател след контактите с Киев

Институтът за изследване на войната за ситуацията в Украйна

Пригожин вероятно е наясно, че Путин не е напълно убеден в способността на Шойгу да спечели войната и може би се надява, че решителна победа в Бахмут ще му даде лост да замени Шойгу с служители, свързани с Вагнер. И Пригожин, и Шойгу вероятно възприемат тази вражда като екзистенциален въпрос.

Руските власти продължават да репресират вътрешното антивоенно несъгласие в опит да засилят репресиите и да подготвят руското общество за дългосрочни военни усилия. Руската служба на Би Би Си съобщи на 17 май, позовавайки се на анонимни събеседници, че руската Генерална прокуратура и Федералната служба за надзор на образованието и науката (Рособрнадзор) са извършили извънпланова проверка в Европейския университет в Санкт Петербург като част от борбата с тероризма и мерки за екстремизъм.

BBC отбеляза, че следователите са изследвали темите на дисертациите и личните досиета на студенти и докторанти, както и публикациите и класовете на преподавателите в най-малко четири отдела: антропология, история, социология и политически науки. BBC заяви, че разследването е засегнало няколко десетки преподаватели и стотици студенти. BBC съобщи, че руските власти провеждат подобни проверки в три други московски университета от 2021 г. Един от събеседниците заяви, че руските власти редовно извършват тези проверки, което води до промени във факултетите и учебните програми.

Партийната фракция "Справедлива Русия" в Астраханска област гласува против ръководителя на фракцията и бивш депутат от Държавната дума на Русия Олег Шейн на 16 май, след като Шейн подаде оставка от поста на 18 април.

Шейн цитира разногласия със съпредседателя на федералната фракция "Справедлива Русия" Сергей Миронов — който е свързан по-специално с финансиста на Евгений Пригожин — за гласуването на фракцията в Астрахан и твърди, че партията го е принудила да напусне ролята му поради антивоенната му позиция настроения.

По-късно Шейн се пошегува, че фракцията все още не е "измислила" причината за отстраняването му.

Руските власти вероятно насилствено интегрират епархиите на Украинската православна църква (УПЦ) в окупираната Запорожка област като част от по-широка кампания за религиозно преследване в окупирана Украйна. Патриархът на Руската православна църква Кирил и Синодът на Руската православна църква (РПЦ) обявиха приемането на Бердянската и Приморската епархия на УПЦ към РПЦ на 16 май.

РПЦ твърди, че Бердянска и Приморска епархии, духовенство и енориаши са гласували да се присъединят към РПЦ, след като ръководството на УПЦ "изостави" епархиите.

ISW по-рано съобщи за религиозното потисничество на Русия в окупираната Украйна, включително задържането или убийството на най-малко 29 украински духовници или религиозни водачи от началото на войната.

Кремъл продължава усилията за криптомобилизация чрез набиране на регионални доброволчески батальони и престъпници. Поволжската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Идел Реалии съобщи, че губернаторът на Уляновска област Алексей Руских и ръководителят на Република Башкортостан Радий Хабиров обявиха създаването на нови неопределени батальони, които ще се бият в Украйна.

Говорителят на Украинската източна групировка на силите полковник Сергий Черевати съобщи, че руските сили са започнали да използват щурмови роти, наречени "Буря Z", състоящи се от вербувани престъпници, които чакат своите процеси.

ISW по-рано съобщи за структурата на формациите "Storm Z" и вероятното им използване при силно изтощителни наземни атаки в западната Донецка област.

Кремъл продължава усилията си да мобилизира руската отбранителна индустриална база, за да попълни унищоженото оборудване. Генералният директор на руската военна машиностроителна компания "Уралвагонзавод" Александър Потапов съобщи за приключването на държавните квалификационни изпитания на самоходна гаубица 2С43 "Малва".

Руски блогър твърди, че руските сили имат спешна нужда от тази гаубица, тъй като руската армия е "напълно лишена" от колесна самоходна артилерия.

Генералният директор на Техмаш (дъщерно дружество на руския държавен отбранителен конгломерат Rostec) Александър Кочкин обяви, че Русия е започнала масово производство на ракета с въздушно изстрелване "Бронеборшик", която ще бъде използвана в Украйна през 2023 г.

Кочкин твърди, че моделът "Бронеборщик" е предназначен за щурмови самолети Су-25, хеликоптери Ми-8 и други самолети, оборудвани с пускови установки за неуправляеми ракети. ISW по-рано съобщи, че Rostec обяви модификации на щурмови самолети Су-25.

Държавната дума на Русия прие на 16 май поправки към законодателството за военно положение, които разрешават принудителното и контролирано придвижване на граждани от територии под военно положение към територии без военно положение.

Поправките позволяват на руски служители да транспортират цивилни от окупирани украински територии, които в момента са под военното положение на Русия, до руски региони, които не са подложени на военно положение.

Поправките позволяват задържане до 30 дни на лица, които отказват да спазват ограниченията на военното положение.

Измененията също така позволяват на руските официални лица да отложат регионалните избори в територии с военно положение, което ISW продължава да оценява, показвайки, че руските официални лица и окупационните власти може да поставят информационни условия за регионалните избори през септември, в случай че Русия загуби повече окупирани територии в резултат на украинската контраофанзива.

Украински, руски и турски официални лица обявиха, че черноморската зърнена сделка е удължена с още два месеца. Украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков заяви на 17 май, че Русия и Украйна са се съгласили да удължат Черноморската инициатива за зърно до 18 юли след няколко неуспешни кръга от преговори в Истанбул, Турция.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че Русия се е съгласила да удължи сделката за зърно, за да гарантира глобалната продоволствена сигурност, но твърди, че има "изкривявания" в изпълнението на сделката, които трябва да бъдат разрешени възможно най-бързо.

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Захарова потвърди зърнената сделка, но дисбалансите продължават

Твърди, че искат да помогнат за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи на 17 май, че Русия се е съгласила да не ограничава влизането на турски кораби в пристанищата на Николаев и Олбия.

Никоя страна не уточни какви отстъпки, ако има такива, е получила Русия, за да приеме удължаването. Русия вероятно ще продължи да се опитва да получи допълнителни отстъпки от Запада през юли след изтичането на удължаването.