Вчера Украйна обяви, че е свалила шест руски хиперзвукови ракети "Кинжал" за една нощ. Това би било сериозна пречка за усилията на Москва да разработи непобедимо оръжие от следващо поколение, пише "Ройтерс".

Въпреки че не стана ясно коя система за противовъздушна отбрана е използвал Киев, за да свали ракетите, миналата седмица американската армия потвърди, че украинските сили са унищожили ракета "Кинжал" с американската система "Пейтриът".

Какво представлява зенитно-ракетната система "Пейтриът"?

"Пейтриът", което на английски език е съкращение от "проследяващ радар с фазова решетка за прихващане на цел" (Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target), е система за противоракетна отбрана земя-въздух, създадена от Raytheon Technologies и считана за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана в арсенала на САЩ.

Системата е използвана за първи път в битка по време на войната в Персийския залив през 1991 г. за защита на Саудитска Арабия, Кувейт и Израел, а впоследствие е използвана и при американската инвазия в Ирак през 2003 г.

CNN: Руснаците се опитаха да унищожат Patriot с "Кинжал". Получи се обратното

CNN: Руснаците се опитаха да унищожат Patriot с "Кинжал". Получи се обратното

Украинските зенитчици са изстреляли няколко ракети под различен ъгъл

Способни ли са "Пейтриът" да унищожават хиперзвукови ракети?

Системата "Пейтриът" е проектирана преди хиперзвуковите оръжия да бъдат изпратени на бойното поле и Raytheon не е заявявал публично, че тя е ефективна срещу ракети, летящи с хиперзвукова скорост (над пет пъти скоростта на звука). Въпреки че САЩ потвърдиха, че миналата седмица системата "Пейтриът" е свалила ракета "Кинжал", не е ясно дали въпросната ракета се е движила с хиперзвукова скорост в момента на поразяването ѝ.

Руската ракета "Кинжал" може да достигне скорост до 12 350 км/ч, но "руската дефиниция на "Кинжал" като "хиперзвукова" ракета е донякъде подвеждащо, тъй като почти всички балистични ракети достигат хиперзвукова скороста (т.е. над 5 Маха) в даден момент от полета си", съобщиха от Центъра за стратегически и международни изследвания през март 2022 г.

Как работи системата "Пейтриът"?

"Пейтриът" е мобилна система, която обикновено включва мощен радар, контролна станция, електрогенератор, пускови установки и други помощни превозни средства.

Системата има различни възможности в зависимост от използвания тип прехващач - ракетата, изстрелвана от батерията.

По-ранният прехващач PAC-2 използва бойна глава с взривна фрагментация, докато ракетите PAC-3 използват по-модерна технология hit-to-kill (удари, за да убиеш - б.р.).

Не е ясно какви системи "Пейтриът" са дарени на Украйна, но е вероятно Киев да има поне няколко от по-новите прехващачи PAC-3 CRI.

По данни на НАТО радарът на системата има обхват от над 150 км.

Украйна: Свалихме всички ракети, включително "Кинжал"

Украйна: Свалихме всички ракети, включително "Кинжал"

Киев се похвали, че е свалил 6 хиперзвукови ракети

Колко струва?

Новопроизведена единична батерия "Пейтриът" струва над 1 милиард долара - 400 милиона долара за системата и 690 милиона долара за ракетите към батерията.

Как "Пейтриът" помага на Украйна?

Украйна заяви, че се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, за да се защити срещу поредицата от руски въздушни удари и атаки с дрон.

Съединените щати предоставиха и двойка усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS) на Украйна.

Системата "Пейтриът" е проектирана да прехваща заплахи като самолети и балистични ракети, но е способна да сваля и дроновете "камикадзе", с които Русия често атакува украинска критична инфраструктура. Това обаче би било изключително скъп начин за унищожаване на дронове, които струват едва няколко хиляди долара.

Колко широко се използва системата?

Компанията Raytheon е произвела над 240 системи "Пейтриът", които понастоящем се използват от 18 страни, включително от Съединените щати. Системата е много търсена в Близкия изток поради заплахата, която Иран представлява за региона.

По данни на Raytheon системата е прехванала повече от 150 балистични ракети в битки от 2015 г. насам.

Русия се хвали с унищожена система "Пейтриът" в Киев

Русия се хвали с унищожена система "Пейтриът" в Киев

Успешната атака е била извършена с хиперзвукова ракета "Кинжал"