Руските военни се опитаха да унищожат предадената на Украйна американска противовъздушна система Patriot с хиперзвукова ракета "Кинжал", но тя прихвана руското "хипер оръжие". Американската телевизионна компания Си Ен Ен цитира свои източници сред военни, които потвърждават украинските твърдения от миналата седмица.

Според анонимните събеседници на CNN двама американски служители са заявили, че миналата седмица руснаците са засекли радарен сигнал на Patriot и са насочили към него кинжала.

Украинските зенитчици обаче, казват американците, изстреляли няколко ракети-прехващачи от Patriot "под различни ъгли" и свалили руската ракета, която теоретично се смятала за невъзможна за сваляне, защото лети по-бързо от зенитните ракети.

Свалила ли е Украйна "Кинжал"?

Свалила ли е Украйна "Кинжал"?

Русия не коментира въпроса

Това е първото известно успешно използване на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана в Украйна и то само няколко седмици след пристигането ѝ в страната.

Ракетната система Patriot разполага с мощен радар за откриване на входящи цели на голямо разстояние, което я прави мощна платформа за противовъздушна отбрана, способна да прихваща и балистични ракети. Но излъчването на радара, необходимо за откриване на заплахите на голямо разстояние, също така дава възможност на противника да открие батареята Patriot и да засече местоположението ѝ, за разлика от някои ПВО системи с по-малък обсег и мобилни, които са предоставени на Украйна.

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Русия до този момент не е потвърдила използването й на 4 май

Има все пак начини тези сигнали да бъдат замаскирани до известна степен, твърдят служителите, но руските военни очевидно са успели да разберат приблизителното местоположение на батареята, разположена извън Киев. Прихващането е станало там през нощта на 4 май, заяви през изминалия уикенд Николай Олешчук, командир на украинските военновъздушни сили.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано заяви, че Patriot "определено" биха били легитимна цел за руските сили.

Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър потвърди по-рано тази седмица, че украинците са използвали системата Patriot, за да прихванат "Кинжал", която както се твърди в презентацията на РФ може да достигне хиперзвукова скорост.