Украинските военни с помощта на системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" твърдят, че са успели да свалят над Киев руска хиперзвукова ракета "Кинжал". Преди това системите "Пейтриът" се използваха срещу конвенционални балистични ракети и възможността за сваляне на хиперзвукови ракети беше чисто теоретична, коментира Руската служба на Би Би Си.

В понеделник Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, обясни защо Украйна първоначално отрече да е свалила руски "Кинжал" над Киев.

"Ние не планирахме незабавно да информираме както обществото, така и врага, че е била свалена ракета "Кинжал"... Нека помислят, нека потърсят къде е отишъл техният "Кинжал". Това решение беше взето от висшето ръководство", каза Игнат. Според него те решили да потвърдят новината едва след като тя се появи в други източници.

Военният експерт на Европейския съвет за външни отношения Густав Гресел написа в своя "Туитър", че на 4 май въоръжените сили на Украйна с помощта на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" са прихванали руска хиперзвукова ракета "Кинжал" над Киев, която беше смятана за неуязвима. Същата информация беше публикувана от украинското издание на Defense Express, заедно със снимки на останките от ракета, паднала върху един от киевските стадиони, получени от някои източници.

След това информацията беше потвърдена от командващия Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Николай Олешчук.

"Поздравления за украинския народ за историческото събитие! Да, ние свалихме "нямащата аналог" ракета "Кинжал"! Това се случи по време на нощната атака на 4 май в небето на Киевска област. Ракетата Х-47 е изстреляна от МиГ-31К от територията на Русия", написа той.

Според генерала е било възможно да се унищожи ракетата с помощта на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Може ли украинската ПВО да свали руска ракета "Кинжал"? Военният кореспондент на Би Би Си Павел Аксьонов обяснява:

"Трудно е да се повярва, че украинската ПВО е успяла да свали руската хиперзвукова ракета "Кинжал".

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

МО публикува видео, показващо зареждане на междуконтинентална балистична ракета в силозна пускова установка

Само преди няколко седмици украинските военни заявиха, че са безсилни срещу балистичните ракети, а сега, без никакъв преход, те обявиха унищожаването на цел, която експертите по света смятат като цяло за неуязвима.

Това твърдение обаче се потвърждава от анонимни официални източници на New York Times в САЩ, като един от тях каза, че информацията е потвърдена с технически средства.

Друго косвено потвърждение на този факт е липсата на реакция от Русия. Според Министерството на отбраната на Украйна руска хиперзвукова ракета е била свалена на 4 май в 2:30 часа сутринта над Киевска област с помощта на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Русия обикновено съобщава за използването на такива ракети веднага. Пускането на такива съвременни високотехнологични оръжия се използва активно от руската пропаганда, която обявява нейното превъзходство и неуязвимост спрямо оръжията на други страни. За първи път този тип ракета бе използвана именно в Украйна на 18 март.

Защо Русия хаби скъпите Кинжали?
Обновена

Защо Русия хаби скъпите Кинжали?

Има ли Украйна "Пейтриът"?

Този път обаче руското военно ведомство не излезе с нито едно изявление - нито потвърди факта на изстрелването, нито отрече, че ракетата е била свалена.

И накрая, в подкрепа на твърдението, че ракета "Кинжал" е била унищожена, украинското издание на Defense Express публикува снимки на останките, които според журналисти приличат на части от руска хиперзвукова ракета.

Въпреки това е наистина трудно да се повярва, че украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали "Кинжал" - декларираните характеристики на това оръжие изглежда оставят много малко шансове на противовъздушните системи.

"Кинжал" е аеробалистична ракета, която може да ускори до МАХ 10. Този индикатор е трудно да се преобразува в километри в час, тъй като числото на МАХ е условна стойност, показва скоростта на даден обект спрямо скоростта на звука в определена среда и следователно ще бъде различно на различни височини. Много приблизително можем да кажем, че тази ракета може да лети със скорост от над 14 000 километра в час.

Това оставя много малко време за реакция за изчисленията на ПВО. Смята се, че максималният обсег на "Кинжал" е две хиляди километра. Дори като се вземе предвид факта, че ракетата ще набере скорост на някакъв етап и някъде ще я загуби поради съпротивление на въздуха, все пак ще отнеме не повече от 10 минути, за да прелети такова разстояние със скорост от 14 хиляди километра в час. Ако го пуснете на по-близко разстояние, тогава времето ще е още по-малко.

Вярно е, че времето за подготовка на система за противовъздушна отбрана може да бъде намалено, ако предварително се знае откъде и накъде ще лети такава ракета.

"Кинжал" обикновено се изстрелва от специален самолет - МиГ-31К. Това е височинен прехващач, създаден още в дните на СССР, който беше специално модернизиран, за да носи такова, на първо място, тежко оръжие.

Този самолет действа като първа степен на ракета - издига се на височина до 15 километра и се ускорява до свръхзвукова скорост, след което изстрелва ракета, която след това се издига още по-високо - до 20 километра, ускорявайки се до хиперзвукова скорост.

Украинската ПВО е безсилна срещу нашите кинжали, доволни в Русия

Украинската ПВО е безсилна срещу нашите кинжали, доволни в Русия

Руските сили са поразили над 1300 важни украински обекта

Такова изстрелване на голяма височина позволява да се избегнат загуба на скоростта на ракетата поради преодоляване на плътни слоеве на атмосферата в началния етап при изстрелване от земята, което налага увеличение на височината на полета, а също така добавя скорост при изстрелване на ракетата поради скоростта на самолета-носител.

"Кинжал" се счита за "аеробалистична" ракета. Тя лети по хоризонтална траектория поради много високата скорост, която леко намалява в последния етап от полета.

Смята се, че "Кинжал" е способна да маневрира с хиперзвукова скорост. Такива маневри са предназначени да затруднят прехващането, тъй като зенитната ракета трябва да маневрира с много по-големи претоварвания от целта си, а в случай на хиперзвуков обект за прихващане това е почти невъзможно.

Но как тогава биха могли да я свалят? Министерството на отбраната на Украйна заяви, че използва за това произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", доставена преди това от въоръжените сили на Украйна. В момента такива комплекси използват два типа ракети - PAC 2 и PAC 3.

PAC 2 е по-далекобойна ракета, която може да прихваща въздушни цели на височина до 25 километра и на разстояние до 160 км. PAC 3 е с доста по-малък обхват - радиусът е само 40 километра, а височината е 20. Въпреки това, по-модерната PAC 3 е адаптирана за борба с балистични ракети.

Тя ги унищожава с директен удар - за разлика от PAC 2, който удря целта с шрапнел. В същото време противоракетата PAC 3 при прехващане достига скорост от четири МАХ, което увеличава кинетичната енергия, която се отделя при сблъсък с обекта на унищожение.

Какви ракети са доставени на Украйна, официално не се съобщава. New York Times, позовавайки се на документи от скорошно изтичане на информация, съобщава, че Киев е получил именно най-новата версия на ракетите - PAC 3.

Ако това е вярно, то въоръжените сили на Украйна са получили инструмент, който им дава възможност да се борят с балистични ракети. Но какво да кажем за хиперзвуковите?

Всъщност съвременните балистични ракети като системата 9M723 "Икандер" (на която се смята, че е базирана "Кинжал") също летят с МАХ 6 в горната част на траекторията си.

Ако PAC 3 е в състояние да се справи с балистични цели, летящи с хиперзвукова скорост, тогава теоретично той може да удари и "Кинжал". Наистина, в последната част от траекторията на полета, тя също намалява скоростта си.

Друго обстоятелство, което би опростило прихващането на такава цел, би била информацията за подготовката на изстрелването, достигането на самолета до линията на нападение и действителното изстрелване на ракетата. В този случай екипажът на "Пейтриът" ще има повече време да се подготви за прихващането и той може грубо да познае траекторията на нейния полет.

Все още обаче няма информация дали въоръжените сили на Украйна са знаели, че руският МиГ ще изстреля "Кинжал" и дали тази ракета е извършила някакви маневри след изстрелването, които значително биха усложнили прехващането й.

И накрая, останките, показани от украинските журналисти, изглеждат доста непокътнати за сблъсъка на два обекта, единият от които е летял със скорост над пет МАХа, а другият с около четири.

Досега обаче никой не е опровергал изявлението на Министерството на отбраната на Украйна и ако наистина са успели да свалят "Кинжал", който досега се смяташе за "неуязвима", то това също би било важна победа от политическа гледна точка. Украйна трябва да демонстрира на своите западни партньори, че доставките на оръжия водят до конкретни положителни резултати на бойното поле. И такава убедителна победа може да оправдае доставката на "Пейтриът". Най-малкото това вдигна изключително много реномето на самия комплекс, който сега ще стане още по-търсен на пазара."

Зеленски: Украйна знае, че няма да влезе в НАТО по време на тази война

Зеленски: Украйна знае, че няма да влезе в НАТО по време на тази война

Нидерландия пак обеща F-16 на Киев, но ... не сега