Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна "реалистично" оценява перспективите си да стане част от военния блок на НАТО. Той заяви това след среща в Хага с премиерите на Белгия и Холандия Александър де Кроо и Марк Рюте, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Ние сме реалисти, знаем, че няма да станем част от НАТО по време на тази война", каза Зеленски. "Но ние искаме много ясен сигнал, че ще бъдем в НАТО след войната".

На съвместна пресконференция с премиерите на Белгия и Нидерландия Зеленски каза още, че Украйна вече е де факто член на НАТО и сега трябва да се присъедини към Алианса де юре.

Украйна може и да се разочарова от срещата на върха на НАТО през юли

Украйна може и да се разочарова от срещата на върха на НАТО през юли

Има опасения, че ново разширяване на НАТО ще даде на Русия основания за по-агресивна война

Преговорите за потенциално предоставяне на изтребители F-16 на Украйна напредват, каза премиерът на Холандия Марк Рюте в четвъртък по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Хага, но решение не е взето.

"Ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори Белгия, други, Обединеното кралство, Дания, за да доведем този дебат по някакъв начин до решение. Все още не сме стигнали (до този етап)", каза той.

По-рано тази седмица в Хелзинки, Финландия, Зеленски поднови исканията си Западът да достави на Киев модерни бойни самолети и добави, че е "сигурен, че скоро ще имаме самолети".

По-рано Рюте каза, че Нидерландия ще обмисли всякакъв вид военна подкрепа за Украйна, стига това да не предизвика открит конфликт между НАТО и Русия.

Кулеба: Решението за членството на Украйна в НАТО зависи от 4 страни

Кулеба: Решението за членството на Украйна в НАТО зависи от 4 страни

А решението за F-16 е въпрос на време и зависи от резултата от контраофанзивата

Белгия подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна, съобщи премиерът Александър де Кроо. Той добави, че белгийското правителство също проучва възможността за използване на замразени руски активи, за да помогне на Украйна във войната.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте на свой ред заяви, че страната също ще продължи да подкрепя Украйна. Той подчерта, че Русия не може да спечели войната и трябва да носи отговорност за военни престъпления.

Белгийският премиер каза още, че в момента е необходимо да се прояви солидарност с Украйна и да се помогне на Киев да се противопостави на "бруталната и незаконна окупация". Той също така сравни случващото се в Украйна с Втората световна война и заяви, че страната ще се нуждае от допълнителна подкрепа в бъдеще.

Зеленски в Хага: Тази война трябва да бъде последната в света и ние ще я направим
Обновена

Зеленски в Хага: Тази война трябва да бъде последната в света и ние ще я направим

Той посети Международния наказателен съд в Хага