Украйна може да се разочарова въпреки надеждите си за по-конкретен път за членство в НАТО, съобщава ДПА.

Някои страни членки на Алианса, като Съединените щати и Германия, наскоро са дали да се разбере в свои изявления при закрити врати, че не искат да поемат никакви ангажименти, които надхвърлят значително неясната декларация на НАТО от 2008 г.

По това време тогавашните държавни и правителствени ръководители се споразумяха Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО. Не беше установен обаче конкретен график или пътна карта за целта.

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро призова Алианса да разчисти пътя за присъединяването на страната му на следващата среща на върха през юли, като подчерта, че Киев трябва да получи "заслужена покана".

Зеленски пред Столтенберг: Сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО

Зеленски пред Столтенберг: Сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО

Няма обективна пречка пред политическото решение да се покани Украйна в алианса и сега

Украинските войници допринасят повече от всички останали за евроатлантическата сигурност, категоричен бе той.

Според дипломати обаче противниците на конкретния план за членство твърдят, че към момента тази цел не е реалистична и може да отклони вниманието от много по-важната и непосредствена военна подкрепа за Украйна, която продължава отбраната си срещу всеобхватната руска инвазия.

Освен това се смята, че съществува риск новото разширяване на НАТО да даде на Русия основания за още по-агресивни военни действия.

По повод посещението на генералния секретар на военния съюз Йенс Столтенберг в Киев преди две седмици говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че присъединяването на Украйна към НАТО ще бъде "сериозна, значителна опасност за нашата страна".

Украйна вече се чувства член на НАТО

Украйна вече се чувства член на НАТО

Киев вече има оръжие и разбиране как да го използва